Balıkesir'de 12 yaşında çırak olarak başladığı mesleğinde 1975 yılından bu yana binlerce kişinin ayağını yerden kesen 59 yaşındaki kundura ustası Şeref Atmaca'ya müşterileri el yapımı imal ettiği ürünleriyle 'ayakkabı profesörü' adını koydu.
EL EMEĞİ GÖZ NURU
Kayabey Mahallesi Bağlar Sokak'ta 38 yıldan bu yana ayakkabı imalatı yapan kunduracı Şeref Atmaca'nın işyeri ayak sağlığına önem veren Balıkesirlilerin can simidi oldu. İlkokulu bitirdikten sonra 12 yaşında çırak olarak başladığı mesleğinde Türkiye'nin sayılı ustaları arasına girmeyi başaran Şeref Atmaca'ya abone olan müşterileri, ürettiği el yapımı ürünlerinin dayanaklı ve sağlıklı olması yüzünden kendisine 'ayakkabı profesörü' adını verdi. Atmaca, "En iyi ayakkabı, en iyi doğal malzemeden seçilerek, ayak ölçülerine ve kişilerin zevkine göre el emeği ile yapılanıdır" diye konuştu.
38 YILLIK TECRÜBE
1975 yılında vatani görevimi bitirir bitirmez çıraklık devresini tamamladığı Kayabey Mahallesi'ndeki Sakarya Caddesi'nde 10 metrekarelik bir dükkan kiralayarak, tek başına imalata başladığını dile getiren ayakkabı ustası Atmaca, imalat ve satış yaptığı yeni işyerinde sağlığına önem veren Balıkesirlilerin ayaklarını süslediğini söyledi.
Türkiye'nin en iyi fabrikalarının bulunduğu İstanbul, Bursa ve İzmir'deki fabrikalardan özenle seçtiği derileri müşterilerinin isteği doğrultusunda hazırladığını belirten Şeref Atmaca bir günde tek başına 5 ila 10 çift ayakkabı ürettiğini dile getirdi.
Müşterilerinin ayak şekline göre ortopedik ayakkabı üretimine de özen gösterdiğini anlattı. Tecrübeden kaynaklanan test metotlarını uyguladığını açıkladı. Bir ayakkabının modeli ve kullanılan malzemesine göre fiyatı 60 liradan 150 liraya kadar değiştiğini söyleyen ünlü ayakkabıcı el emeği ile ürettiği ayakkabılarını garanti kapsamında sattığını bildirdi.
Gözden kaçabilecek olası yapım hatası nedeniyle müşteri başvurularını oğlu Cenk Atmaca'nın Gazi Bulvarı'ndaki otoparkın altındaki Ayakkabı Tamircileri Çarşısındaki işyerine gönderdiğini kaydetti. Çıraklığa başladığı ilk günden bu yana mesleğinin kendisinde bir tutku haline geldiğini anlatan Şeref Atmaca, Osmanlı döneminde imal edilen ustaların imal ettiği eski kunduraları incelemenin kendisinde büyük bir zevk halini geldiğini ifade etti.
Ülkemizde açılan her ayakkabı fuarına mutlaka giderek teknolojik yenilikleri inceleyerek mesleki gelişmeleri yakın takip etmek için çaba sarf ettiğini anlattı.
Kendisinde ayak ölçüleri bulunan şehir dışındaki sürekli müşterilerinin telefonla siparişlerine yanıt verdiğini belirten Atmaca, askerde olan 21 yaşındaki oğlu Cem Atmaca'nın da vatani görevini tamamladıktan iki kuşak temsilcisi olarak ağabeyi ile birlikte baba mesleğine devam edeceğini kaydetti.
USTASINDAN ÖNERİ
Ayağa giyilen sağlıklı bir ayakkabının nasıl olması gerektiğine işaret eden Balıkesirli Kundura ustası Şeref Atmaca, "Ayakkabının derisinden, taban astarına, pençesine kadar tamamı deriden imal edilmiş olmasına dikkat edilmeli. Bir insan ayağında 270 ayrı parça var. Bu eklemlerin deforme olup yürüyüş kalitesinin bozulmaması için ayak ölçüsüne uygun yapılmış ürünler seçilmeli. Taraklı bir ayağa sivri uçlu ayakkabı olmaz. Tabanında topuk dikeni önleyici taban astarları olmalı. Sentetik ürünler ayaklarda mantar gibi hastalıklar yaparak sağlığa zarar verir. Satın alırken, içindeki simgelere dikkat edilmeli. Bir ayakkabıyı düz bir yere koyduğunuzda burnunda bir santimetre yükseklikte esneme payı dediğimiz yükseklik olacak ki, giyenin ayağını yorup rahatsız etmesin. Ayakkabılar yüksek topuklu olmamalı. Düşük ökçeli bir kalıba yüksek topuk, yumurta topuk konmaz. Ayakkabı denerken dar gelip sıktığında satıcının esner sözüne inanmayın hiç bir ayakkabı boydan esnemez. Başparmağın önünde bir santim boşluk olmalı. Çorapsız ayakkabı kesinlikle giyilmemeli. Deri ham iken çeşitli kimyasallarla işlenir. Terle birlikte maddeler insan vücuduna girerek insanı zehirler. Ayakkabı ıslak iken boyanmalı. Bu yüzden alım gücü olmayan kişiler ucuz diye bu imitasyonları satın alıyor. Ayakta mantar oluşumuna neden olan suni deriden imal edilen Çin malı ayakkabılar tercih edilmemeli. Bu tip ayakkabılar insanın iskeletine bile zarar verir. Bir kunduranın uzun ömürlü olması için ayak terlediğinde mutlaka ayakkabılar iki gün dinlendirilmeli. Yaz aylarında her zaman doğal olan kösele ayakkabılar tercih edilmeli. Hurda atık malzemeden üretilmiş plastik tabanlı ayakkabılar alınmamalı."