Edremit körfezinin güney kıyısında yer alan ve eşsiz güzellikteki adalarıyla göz kamaştıran Ayvalık, yerli yabancı turistler yanında ünlü isimlerin en çok tercih ettiği yerlerden biri.
KÜLTÜR BEŞİĞİ
Ayvalık, Osmanlı Devleti zamanında önemli ticaret merkezleri arasındaydı. Pek çok Avrupa devletinin dış elçiliklerinin bulunduğu Ayvalık'ta daha çok Yunan halk mevcuttu. Ancak Cumhuriyet dönemindeki mübadele ile Balkanlardan gelen Türklerin yerleştiği yerlerden biridir.
Binaların eski dönemlerden esintiler taşıdığı Ayvalık'ta Türk kültürü canlılığını korumaktadır. Böylece Ayvalık kültür beşiği olarak sayılabilecek yerler arasındadır.
CUNDA (ALİBEY) ADASI
Anakaraya bir yol ile bağlanan bu adaya sık aralıklarla düzenlenen dolmuş ve minibüs seferleri vardır. Bu adada pek çok kilise ve manastır bulunmaktadır. Ada ayrıca balığı ile de ünlüdür.
KAHVE, TAŞ KAHVEDE İÇİLİR!
Taş Kahve Neo-Klasik mimari yapısı, Sarımsak Taşından duvarları, geniş camlı pencereleri ile Cunda Adasının merkezinde büyük bir ihtişamla yükselir. Birçok insan için Taş Kahve Cunda, Cunda Taş Kahve demektir. "Cunda’ya gittim" dediğinizde mutlaka sorarlar “Taş Kahveye gittin mi?”. Cevabınız “Evet” ise başka bir soru gelir; “Kahve içtin mi?” Taş Kahve adeta Cunda’nın simgesidir.
Kapısından içeri girip yüksek tavanlı Taş Kahvenin kokusunu içinize çektiğinizde, kendine has kokusu adeta sizi sarar. En az 150 yıldır zamanın ve doğanın acımasızlığına inat ayakta kalmayı başarmıştır.
ESKİ AYVALIK EVLERİ
Eski Ayvalık evleri neo-klasik döneme ait binaların güzel örnekleri arasındadır. Özellikle ağaç ve taş işçiliği dikkatleri çekmektedir.
ÇAMLIK/ŞEYTAN SOFRASI
Çamlık kasabanın dışında güneyde bulunan bir yerdir. Çam ağaçlarının arasındaki bu yerleşim yerinin yakınındaki tepede Şeytan Sofrası gezilebilir.
Şeytan Sofrası'nda şeytana ait olduğu rivayet edilen büyük bir boşluk bulunmaktadır. Bu boşluk bir ayak izine benzer ve lav zemin üzerindedir.
Şeytan Sofrası'nda özellikle akşam güneşini izlemek yapmadan dönülmemesi gerekenler arasındadır.
SAATLİ CAMİİ
Kasabanın merkezinde bulunan ve Yunanlar tarafından inşa edilen kilise Agios Lannis adıyla hizmete girmiştir. 1928'de ise bir Camiiye dönüştürülmüştür. Ancak minare ve içerisindeki freskler üzerine eklenen ince alçıdan başka herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Adını ise kulelerindeki saatten alır.
ÇINARLI CAMİİ
Eski Agios Giorgos kilisesi yeni Çınarlı Camii, Saatli Camii yakınında yer alır. Bu camii de neo-klasik Yunan mimarisinin eseridir. Dışı pembe olan Çınarlı Camii'nin dış cephesindeki süsler göz kamaştırır.
TAKSİYARHİS KİLİSESİ
1873'te inşa edilen kilise Hz. İsa'nın hayatını resmeden rölyefleriyle dikkat çekmektedir.
SARIMSAKLI PLAJI
Kasabanın 8 km. güneyindeki Sarımsaklı plajı 7 kilometre uzunluğundadır ve 100 metre genişliğe kadar ulaşır. Plaj boyunca pek çok otel ve restoran bulunur. Ayvalık otelleri için tıkla
ALTINOVA PLAJI
Kasabanın 13 km. güneyinde bulunan bu plaj, piknik alanlarıyla ve ormanıyla da ünlüdür.