Son depremler vatandaşların bir kez daha irkilmesine neden oldu. Vatandaşlar kendi illerinin risk altında olup olmadığını araştırmaya başladı.  Birinci derecedeki deprem kuşağında yer alan Balıkesir ile ilgili Fen-Edebiyat Fakültesi coğrafya bölümündeki bir öğretim görevlisinin hazırladığı yüksek lisans tezi, ilginç olduğu kadar dikkat çekici veriler ortaya koydu.

EMLA-KONOT-BALIKESIR

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 11 ilimizde büyük yıkıma yol açtı. Yer Bilim uzmanlarının uyarıları peş peşe gelirken, 1999 Marmara Depremi sonrası ortaya koydukları bilimsel veriler de yeniden hatırlandı. Konuyla ilgili vatandaşlar, kendi illerinin risk altında olup olmadığını araştırmaya başladı. 

SON 107 YILDAKİ DEPREMLER IŞIĞINDA

Birol Şahin’den Altıeyül'e ‘arazi rantı’ suçlaması Birol Şahin’den Altıeyül'e ‘arazi rantı’ suçlaması

Birinci derecedeki deprem kuşağında yer alan Balıkesir ile ilgili  BAÜN Fen-Edebiyat Fakültesi coğrafya bölümündeki bir öğretim görevlisinin hazırladığı yüksek lisans tezi, ilginç olduğu kadar dikkat çekici veriler ortaya koydu. 

BALIKESİR OVASINI BİNA İLE DOLDURDUK

2008 İLE 2021 VERİLERİ

Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi İsa Cürebal danışmanlığında hazırlanan tez 75 sayfadan oluştu.

Çalışmada, 1900 ila 2007 yıları arası şehirde meydana gelen sarsıntılar ışığında deprem riskinin Balıkesir kent merkezi açısından değerlendirilmesi yapıldı.

Dikkat çekici verilerin yer aldığı çalışmada, 2008'de sağlam zemin üzerindeki konutlarda yaşayanların nüfusa göre oranı yüzde 13 olarak belirtilmiş.

ORTALAMANIN ÇOK ALTINDA

TÜİK'in 2021 yılı verilerine göre ise. 2000 yılı sonrasında inşa edilmiş olan evlerin oranı yüzde 39.23. 

Balıkesir'in yüzde 47.40 olarak açıklanan Türkiye ortalamasının altında yer alması dikkat çekti. 

ÇALIŞMADAN ÖNE ÇIKAN VERİLER

2008'de yapılan araştırmada Balıkesir Belediye İmar Müdürlüğünden alınan verilere yer verildi.

Buna göre; Balıkesir kent merkezi alanının %12 zayıf zemin %71 çok zayıf zeminde yaşamaktadır. Sağlam zemin üzerinde yaşayanların oranı %19'dur.

YÖNETMELİĞE UYAN BİNA SAYISI

6,5 şiddeti üzerinde deprem olma olasılığı önümüzdeki 50 yıl içerisinde olma olasılığı ise %65 ve dönüşüm periyodu 47,3 yıldır.

Balıkesir kent merkezindeki ruhsatlı binaların %84'ü yeni yönetmelikteki şartlar aranmadan ruhsat verilmiştir. Yönetmeliğe uygun bina oranı %16'dır.
 

İŞTE O YÜKSEK LİSANS TEZİ

Balıkesir Üniversitesi,Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi İsa Cürebal danışmanlığında hazırlanan tez 75 sayfadan oluştu.

BALIKESİR AFET RİSK PLANI VAR MI? TIKLA OKU

Editör: Haber Merkezi