- ANKARA ve Aydın Büyükşehir deneyimleri sonrası başkan Ahmet Akın'ın BASĶİ'yi teslim ettiği Erdoğan Öztürk, şehir basınıyla buluşmasında çarpıcı ifadeler kullandı.
- Başta, Ayvalık'ta yaşanan su sorunu olmak üzere yaşanan sıkıntılarla ilgili değerlendirmelerde bulunan BASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, 4 milyarliķ borçtan yakındı, su fiyatlarında yeni bir fiyat ayarlamasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.
- Öztürk, başkan Ahmet Akın’ın ‘’Ayvalık’ın su sorunu tarihe gömülecek’’ sözüne atıfta bulunarak, "projelerimiz hazır" açıklaması yaptı.
Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, Ayvalık’ta yaşanan ve ilçe halkıyla tatilcileri çileden çıkaran su sorunuyla ilgili toplantı yaptı, su kesintilerinin nedenlerini sıraladı, çözüm için projelerinin hazır olduğunu söyledi.
BASKİ Genel Müdürlüğü salonundaki toplantıda, şehir gazetecileriyle bir araya gelen Erdoğan Öztürk, bazı semtlerdeki su kesintilerinin sabotaj kaynaklı olma ihtimalini araştırdıklarını belirterek, "Bunu tespit edersek inanın Cumhuriyet Savcılığına ilk şikayeti kendim yapacağım." dedi. Genel Müdür Öztürk il merkezindeki arıza sayılarında geçmiş yıllara oranla düşüş yaşandığını ileri sürdü
AYVALIK(TA ALTYAPI YAMALI BOHÇA GİBİ
BALIKESİR'deki alt yapıya dair fizibilite çalışmalarını inceleyip çözüm planlarını hazırladığını söyleyenh BASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, “En sorunlu ilçe Ayvalık. Buradaki altyapı yamalı bohçaya dönüşmüş, ekonomik ömrünü çoktan tamamlamış ve her gün arızalanması kaçınılmaz olan 60 yıllık hatlarımız olduğunu tespit ettik. Ayvalık ilçesinde içme suyu sıkıntısı yaşanmasının ana sebebi, altyapı yatırımlarının uzun yıllardır ihmal edilmiş olmasıdır. Bilmenizi isterim ki; önceliğimiz mevcut altyapının iyileştirilmesi ve su teminindeki sorunların çözülmesidir. Bu amaçla, göreve geldiğimiz günden itibaren yürüttüğümüz her çalışma, aslında bugün ve gelecekteki su sorununu ortadan kaldırmaya yönelik projelerden ibarettir” dedi.
ELEŞTİRİLER YILLARIN BİRİKİMİ
Ayvalık’ta altyapı sorunlarıyla oluşan sıkıntılara yapılan eleştirilerin yıllardır biriken sorunlardan kaynaklandığını ifade eden Erdoğan Öztürk, "Ayvalık'ta su şebekelerinin modernizasyonu, su kaynaklarının artırılması ve dağıtım sistemlerinin yenilenmesi konusunda çeşitli projeler geliştirdik ve bir kısmını hızlıca uygulamaya başladık.” açıklamasında bulundu.
SU DEPOLARI ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ
Müdür Öztürk, Ayvalık'taki se depolarının kullanım ömrünü tamaladığına dikkat çekerek mevcut durum hakkında şu açıklamalarda bulundu:
“Ayvalık Köpek Çiftliği Bölgesi’ndeki depo, 1960 yılında yapılmış ve 64 yaşındadır. Cunda adasındaki Namık Kemal deposu, 1990 yılında yapılmış ve 34 yaşındadır. Çamlık bölgesindeki depo, 2000 yılında yapılmıştır. 24 yaşındadır. Cennet Tepesindeki küçük depo, 1980 yılında yapılmıştır. 44 yaşındadır. Şirinkent’teki depo 1990 yılında yapılmış, 34 yaşındadır. Altınova’da bulunan küçük depo, 1980 yılında yapılmış 44 yaşında ve diğer 2 büyük depo 1995 yılında yapılmış olup 29 yaşındadır. 2016 yılında BASKİ kurulduktan sonra merkeze Cennet Tepesinde yapılan 1 adet depo bulunmaktadır.
SORUNLAR KRONİK HALE GELMİŞ
Suların iletildiği hatların durumu ise içme suyu şebeke hatları ekonomik ömrünü tamamlamış, 30 yaştan başlayıp 60 yaşına kadar geçmişi olan iletim hatlarıdır. Üstelik bu hatlar bir bütün parça halinde değil, yıllara sarih parça parça ve sürekli yama yapılarak hatta çoğu yerde basınç ve cinsleri farklı eklemlenerek yapılan isale hatlarıdır.
Bu kadar eski ve harap hatlardan kaynaklı su kayıpları nedeniyle maalesef kayıp-kaçak oranı çok yükselmiş, % 60-70 seviyelerine çıkmıştır. Bir başka sorun ise uzun süredir hizmet gelmeyen bu ilçedeki vatandaşlarımızın, su kesintisine karşı haklı olarak kendi tedbirlerini almış olmalarından kaynaklıdır.
Bina ya da siteye ait su depolarında önce su haznelerine su çekildiğinden diğer bölgelerde sorun daha da büyümekte, basınç ve su yetersizliği şikâyetleri artmaktadır. Sonuç olarak maalesef sorunlar kronik hale gelmiştir.”
NÜFUS ARTIŞINA GÖRE HESAP VE PROJELER
Ayvalık için gelecek 35 yıllık nüfus artışına göre hesaplar ve projeler ile işe başladık. Ayvalık’ın su ve atık su sorununu bütüncül bir proje yaklaşımıyla etaplar halinde kökten çözeceğiz. Proje çalışmaları devam eden “Ayvalık içme suyu şebeke projelerinin Hazırlanması İşi” kapsamında, tüm şebeke hatlarını yeniden ele alarak uzun soluklu çözüm noktasına kavuşturacağız. Çözümlemeler ve etütler neticesinde Ayvalık merkez için 618 lt/sn, Alibey (Cunda) adası için 272 lt/sn ve Küçükköy Mahallesi için 410 lt/sn debilerini belirledik. Bilindiği gibi ilçemizin kış nüfusu 75 bin, yaz ayları ve özel tatil dönemlerindeki nüfusu ise 1 milyonun üzerindedir.
AYVALIK'TA SU KAYNAĞI YOK
Ayvalık’ta su kaynağı bulunmayıp, ilçeyi besleyen su kaynaklarının tamamı Altınova ve Küçükköy kuyular bölgesindedir. Geçmişte parça parça imalatlar ve günü kurtarmak için yapılan işler sebebiyle farklı çap ve tip te olan borular, kısa zaman içinde arıza sayılarının artmasına neden olmakta, sağlıklı suyun vatandaşlarımıza zamanında ulaşmasına engel teşkil etmektedir.
Sorunları hızlıca çözmek adına, Altınova bölgesinde 2014 yılından bugüne kadar açılan 18 kuyumuza ilaveten 4 ay gibi bir sürede, 5 adet sondaj ile saniyede 50 litrenin üzerinde yeni su kaynağı ekledik. “Ayvalık İlçesi Altınova Mahallesi İçme suyu Terfi Hattı İnşaatı Yapım İşi” çalışmalarını bitirmek üzereyiz. Terfi hatları sonrası yeni bir pompa istasyonu ve depo iletim hatları ihale çalışmalarını planladık. Ayrıca mevcut içme suyu terfi merkezinin bulunduğu sahaya 3000 m³ hacme sahip tevzi deposu ve yeni bir terfi merkezi kazandırma projelerimiz hazırlanmıştır.”
KANALİZASYON HATLARI DA BİTMİŞ!
BASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü.
“Kirlenen suyu çevreye zarar vermeden geri kazandıracağız. Ayvalık’ımızın kanalizasyon hatları da maalesef içme suyu hatlarını aratmayacak şekilde yetersiz ve eskimiş durumda. Yılların getirdiği atalet, yetersizlik ve eskimişlik, had safhadadır. Arıtma tesisleri yetersizdir. Deniz Derin deşarjı yapılarak körfezin kirlenmesi hızlandırılmaktadır,
Şebekeler birçok yerde ekonomik ömrünü tamamlamış durumdadır, Merkez terfi sistemindeki taşma ve koku sorunları, Terfi merkezinin acilen yenilenmesini gerektirmektedir. Birlikte çalışan yağmur suyu ve kanalizasyon hatları nedeniyle yaşanan taşmaların önüne geçmek için hat ayrıştırma projelerini hazırlamaya başladık. Tüm bunların yanı sıra makine, teçhizat ve personel yetersizliği gibi sorunlara, köklü ve kalıcı çözümler üreterek bölgenin rahat bir nefes alması gerektiğinin farkındayız. Son 4 aylık süreç içerisinde, içme suyu ve kanalizasyon hatlarında 2 bin 961 adet arızaya müdahale edildi. 5 bin 267 metre içme suyu hattı yapıldı. 5 bin 600 metre kanalizasyon hattı yapıldı. 2 bin 41 adet vidanjör ve kanal açma hizmeti sağladık. 58 bin metre kanalizasyon hattı temizliği yapıldı. 14 adet depo temizliği yapıldı,
SABIR VE ANLAYIŞ TELKİNİNDE BULUNDU
Yaptığımız çalışmalar kapsamında gösterilen anlayış ve sabır için tüm hemşehrilerimize teşekkür ederiz. Açıklamamı, Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Akın’ın ‘’Ayvalık’ın su sorunu tarihe gömülecek’’ sözüyle tamamlıyorum”
SABOTAJ MI VAR?
BASKİ'nin çiçeği burnundaki genel müdürü Öztürk, Ayvalık özelindeki sözlerinin ardından soruları da cevaplandırdı.
Balıkesir merkezinde sorun yaşanmaması için gece gündüz çalıştıklarını anlatan Öztürk, hemen hergün yaşanan su patlatlarıyla ilgili şöyle konuştu:
"Özellikle sosyal medya hesaplarından sürekli olarak mahallelerde su patlaklarının meydana geldiği ve bunlara BASKİ’nin müdahale etmediği şeklinde eleştiriler alıyoruz. Öysa ki biz göreve geldiğimiz günden bu yana yapılan ihbarları önceki yıllara göre değerlendirdiğimizde arıza sayılarında önemli bir düşüş var. Önceki yıllara göre baktığımızda BASKİ’nin oluşan arızalara müdahale süresinde de kısalma mevcut. BASKİ arızalara gerekli müdahaleyi yapmıyor söylemine katılmıyorum.
ESKİ DÖNEM ÇALIŞANLARINA GÖZDAĞI
İl merkezindeki mahallelerde yaşanan arızaların önceki dönemde işe giren çalışanlar tarafından sabote edildiğiyle ilgili bilgiler alıyoruz. Bunu araştırıyoruz. Eğer böyle bir şeyle karşılaşırsak ve bunu tespit edersek inanın Cumhuriyet Savcılığına ilk şikayeti kendim yapacağım.
İl merkezindeki bir mahallemizde su patlağıyla ilgili sürekli şikayetler alıyorduk. Bu mahalleye su sağlayan vanayı kontrol ettiğimizde basıncın 12 olduğunu gördük. Bunu 8’e indirdiğimizde ise o tarihten bu yana günde 2-3 şikayet aldığımız mahallede sorun yaşanmadı,”
4 MİLYAR BORÇ VAR
SUYA ZAM KAÇINILMAZ
BASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, 4 milyarliķ borçtan yakındı, suya zam sinyali verdi. Kurumdan alacaklı olan 330 işyletmeye 6 aydır ödeme yapamadıklarını açıklayanh Öztürk; "BASKİ’nin suyun dışında geliri yok. Satılan su maliyetin altında, bununla ilgili düzenleme yapmak zorundayım ki bu şehire hizmet edeyim.
Suyla ilgili 5 ayrı ücret tarifesi var bunlarda bir düzenleme yapacağız. Kırsal mahallerde 20 milyon TL’lik evde oturup kırsal su tarifesinden yararlananlar var. Böyle bir şey yok. İlçe belediyeleri ile görüşüp bunları çözeceğiz.
Yapacağımız çalışmaya kademe ayarlaması mı dersiniz, yoksa zammı dersiniz bilemem, ama fiyatlar gerçeği yansıtmak zorunda ki şehre hizmet edelim"