Balıkesir Üniversitesi Rektörlüğü´ne ikinci kez aday olan Prof.Dr. Bedriye Tunçcsiper, bu kez işi daha sıkı tutuyor. Geçen dönem seçimin galibi olmasına karşın Cumhurbaşkanlığı´nca atanmayan Tunçsiper, bu seçimde öğretim üyelerinin kendisine destek vereceğine inanıyor.
Tunçsiper, öğretim üyelerine yolladığı elektronik postalar ve web sitesinden yaptığı adaylık duyurusunun ardından, basına ve kamuoyuna da bir açıklama yaparak hedeflerini ve projelerini de ortaya koydu. Tunsiper oluşturduğu internet sitesinde 4 yıl önce en çok oyu almasına rağmen Çankaya Köşkü'nden veto yemesinin öyküsü yanında Ak Partili isimlerle yanyana olduğu çok sayıdaki fotoğrafa da yer vermesi dikkat topladı.
ADAYLIĞINI AÇIKLADI, VAADLERİNİ SIRALADI
Balıkesir Üniversitesi Rektörlüğü´ne ikinci kez aday olan Prof.Dr. Bedriye Tunçsiper, öğretim üyelerinden sonra, basına ve kamuoyuna da gönderdiği mesajlarla adaylığını resmen açıkladı.
İşte Tunçsiper´in adaylık açıklaması:
"Adını köklü tarihi, kültürel dokusu ve doğal güzellikleriyle dolu bölgemizin güzide kenti olan Balıkesir’den almış olan, Balıkesir Üniversitemizin, kentimizin ve bölgemizin sosyal, kültürel, ekonomik potansiyeline öncü katkılar yapabileceğine inancımı dile getirmek istiyorum. Üniversitemizin sürdürdüğü eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanında, ilimizin ve bölgemizin gelişmesine katkıda bulunacak her türlü çalışma ve gayretin içerisinde bulunarak, her alanda öncü bir rol oynaması artık bir zorunluluktur.
Balıkesir Üniversitemizi, tüm bu beklentileri karşılayabilecek, her alanda öncü rol üstlenebilecek daha etkin, daha dinamik bir yapıya kavuşturmak amacıyla, önümüzdeki Ekim ayı içerisinde yapılacak “Rektör Adaylarını” belirlemek için yapılacak seçimlerde REKTÖR ADAYI olarak yola çıkıyorum.
SAYGIN BİR DÜNYA ÜNİVERSİTESİ İDEALİ...
Rektör adayı belirleme seçimini; demokrasiyi, katılımı, işbirliğini özendiren ve güçlendiren bir deneyim olarak görüyorum. Dileğim bilim ortamına yaraşır, bilim insanlarına hizmeti hedefleyen kişisel çıkar hesaplarından uzak bir seçim olmasıdır. Bu seçimin hoşgörünün, akılcılığın, katılımcılığın egemen olacağı bir yönetim anlayışı ile üniversitemizi yarınlara taşıyacak bir yönetim kadrosuyla sonuçlanması hepimizin ortak dileğidir. Herkese eşit uzaklıkta ve herkesi kucaklayan bir yönetim anlayışıyla üniversitemizi “saygın bir dünya üniversitesi” konumuna yükseltmek arzusundayım.
Başarıyı, Üniversitemizin saygın bilim insanları ve her seviyede görev yapan kıymetli mensuplarımızın nitelikli bir birlikteliği sonucunda yakalayabileceğimize inanıyorum. 2006 yılında yapılan Rektörlük seçiminde adaylığımı destekleyerek, oylarıyla birinci sıraya taşıyan, saygıdeğer öğretim üyesi arkadaşlarımın ve geçen 4 yıllık süreçte giderek artan sayıdaki akademisyen arkadaşlarımın yüreklendirici tutumları sonucunda; üniversitemizin özlediği demokratik ve katılımcı yönetim anlayışını hep birlikte gerçekleştirmek için, Balıkesir Üniversitesini bir dünya üniversitesi yapmak için yola çıkıyorum.
Üniversitemizde görev yapan yaklaşık 400 kadar öğretim üyemizin ve çalışanlarımızın Üniversitemiz için, Balıkesir Kenti için neler yapabileceğimizi, hedeflerimize ulaşmada nasıl katkı vereceklerini görüşerek birlikte bir çalışma yürütmekteyim. Üniversitemizi saygın bir dünya üniversitesi olma yolunda, kentimize ve bölgemize her alanda katkılar sunabilecek bir yapıya kavuşturmak için yapacaklarımızı ve projelerimizi demokratik, katılımcı, liyakate dayalı bir yönetim anlayışıyla gerçekleştirmeyi hedeflemekteyim. Yönetimlerin egemenlik makamı değil, hizmet makamı olduğunu kabul ediyor ve kurumların; olumlu katkılar veren kişilerin omuzlarında yükseleceğine inanıyorum. Hepimizin mensubu olmakla gurur duyacağı bir Üniversiteye doğru yürümek tek hedefimizdir. Bu, hep birlikte yaşanacak bir süreçtir ve ödülü de hepimizindir.
ŞEFFAF, DEMOKRATİK, KATILIMCI ÜNİVERSİTE...
26 yıldır bir neferi olmaktan onur duyduğum Balıkesir Üniversitesi’nde bölüm başkanlığından dekanlığı ve rektör yardımcılığına olmak üzere birçok akademik ve idari görevlerde bulundum. Üniversitemdeki uzun hizmet sürem bana; Üniversitemizi, kenti ve bölgemizi tanıma, sorunlarını ve potansiyelini bilme fırsatı verdi. Balıkesir’in saygın bir dünya üniversitesine kavuşması için; üniversite yönetiminin, yerel yönetimlerin, meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalışması gerektiğine inanıyorum. Balıkesir’de tüm kurum ve kuruluşlarıyla üniversitemizi ve kentimizi saygın bir konuma getirme hedefinde ve arzusunda olma iradesi ve potansiyelinin olduğunu biliyorum. Ortaya koyduğumuz projelerimizde tüm bu dinamiklerle birlikte, devamlı güncel ve gelişmeye açık tutarak hedeflerimize ulaşabileceğimize inanıyorum.
Üniversitemizi, Balıkesir ile bütünleştirme heyecanı duyan herkesle birlikte bunu başaracağız. Üniversitemizin özlediği demokratik ve katılımcı yönetim anlayışını hep birlikte gerçekleştirmek ve Balıkesir Üniversitesi’ni bir dünya üniversitesi yapmak tek hedefimizdir. Şeffaf, katılımcı bir anlayış içinde en önemlisi adil bir şekilde Rektörlük görevini yerine getirmek için; saygın, nitelikli bir dünya üniversitesi için; 24 saat çalışan bir üniversite anlayışı için ve giderek daha demokratik, daha huzurlu, daha üretken bir Balıkesir Üniversitesi için aday oluyorum. Yönetim anlayışı ve projelerime ilişkin düşüncelerimi www.bedriyetuncsiper.org adresinde ve ekli dosyada bilgilerinize sunuyorum.
BAÜ DÜNYA ÜNİVERSİTESİ OLACAK !
Gelin hep birlikte mensubu olmaktan gurur duyacağımız yepyeni bir dünya üniversitesine elbirliği ile yürüyelim.1984 yılından bu yana, bünyesinde bulunmaktan gurur duyduğum Balıkesir Üniversitesi’nde yeni dönem için vereceğiniz destek ve katkıların, bilim yuvamızda yeni açılımların, çağdaş hedeflerin müjdecisi olacağı inancındayım.
ÖNCE Türkiye’deki, sonra da dünyadaki yerini daha yukarıya taşımayı hedefleyen, referans oluşturan, standart tanımlayan, öncü ve örnek bir öğretim yuvası olmalı ve bu konumunu her zaman korumalıdır.
TOPLUMUN her kesimine doğrudan veya dolaylı katkı sağlayan bir kimlikle, yörenin ve ülkenin sorunlarına çözüm öneren, uygulayan, politikalar üreten etkin adreslerden biri olmalıdır.
SOSYAL olanakların zenginleştirildiği, üreten, hakça yaklaşan, refah ve mutluluk seviyesi yüksek, insani ilkelerin hüküm sürdüğü bir bilim yuvası olmalıdır.
BİLİMDE, sanayide, ticarette, siyasette, gelecekte ülkemizi yönetecek çağdaş ve nitelikli liderler yetiştirmeli ve insanlığa mal olmalıdır.
SOSYAL ve bilimsel etiğin en üst seviyede benimsendiği ve uygulandığı, fikirsel ve bilimsel hakların korunduğu, tüm öğretim elemanı ve mensuplarını kucaklayan bir kurum olmalıdır.
TAM anlamıyla yetkin bir kurum kimliğine bürünmeli ve bunun olumlu sonuçlarını tüm unsurlarla paylaşmalıdır.
BÖYLE BİR KURUM, ÇAĞDAŞ, demokratik, paylaşımcı bir anlayışla yönetilmelidir.ÖĞRETİM üyesinden öğrencisine, yöneticisinden hizmetlisine Balıkesir Üniversitesi Aile’sini oluşturan her bir bireyi, bu kurumun üyesi olmaktan gurur duyan yeni birlikteliğe taşımalıdır.
İTİBARI gittikçe yükselen bir kimliğe sahip olmalıdır.
AİLEYİ oluşturan insanların bireysel amaçlarıyla, kurumsal amaçları örtüşen uygulamalara imza atmalıdır.
- 4 YIL ÖNCE 1. SIRADA ÇIKMIŞTI -
Balıkesir Üniversitesi Rektörlüğü için 10 Ekim 2006 tarihinde yapılan seçimlerde 8 aday yarışmış, tek bayan aday olan Prof. Dr. Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, sandıktan birinci olarak çıkmıştı. Aldıkları oylara göre sıralanan ilk 6 aday YÖK tarafından değerlendirildikten sonra aday sayısı 3'e indirilirken, Bedriye Tunçsiper, Cumhurbaşkanlığı'na sunulan listede de yine ilk sırada yer almıştı. Yaklaşık 1 ay süren Çankaya Köşkü'ndeki değerlendirme sonucu Cumhurbaşkanı Sezer, YÖK'ün oy birliği ile üzerinde uzlaşı sağladığı kaydedilen Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper'in yerine ikinci sırada yer alan Prof. Dr. Şerif Saylan'ı BAÜ Rektörü olarak atadı.
- TUNÇSİPER KARARA TEPKİSİNİ ŞÖYLE DİLE GETİRMİŞTİ -
"Cumhurbaşkanımız aldatılmış, kandırılmıştır. Ben bir Cumhuriyet kadını olarak hakkımın gasp edildiğini düşünüyorum. Vicdanen huzurluyum, kimseye diyet borcum yoktu."