Birkaç gündür Gaziantep’teyim.
Bir şehri gerçek anlamda şehir yapan kültür ve medeniyet unsurlarının ne olduğu sorusunun cevabını Gaziantep’in merkez ilçesi Şahinbey’de bulduğumu rahatlıkla söyleyebilirim. Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, üçüncü kez ilçenin belediye başkanlığına seçilmiş. Kendisini şahsen tanımadığım Sayın Başkan'ın, Şahinbey’e sosyokültürel anlamda çok şey kattığını ilk bakışta gördüm ve ilçeyi detaylı gezmek istedim.
Bu ilçede farklı bir hava vardı. Cami, okul, park gibi kültür ve medeniyet unsurlarının bir konsept olarak ilçenin geneline yayıldığını gördüğümde derin bir huzur ve mutluluk duydum.
Evet, yanılmamıştım, ilçeye bir Selçuklu esintisi sinmişti. Gerek Büyük Selçuklu, gerekse Anadolu Selçuklu devletlerinde külliye şeklinde cami yanında mutlaka medrese de inşa ediliyordu. Geniş avlular, bahçeler, bugünkü deyişle parklar olmazsa olmaz unsurlardandı.
Cami, okul, park, spor kompleksleri bir insanın maddi ve manevi anlamda kendini bulduğu yerlerdir. Bütün bu unsurları bir alan içine toplamak insanın işini kolaylaştırır, her anlamda bir bütünlük arz eder...
İşte bu kadim bütünlüğü adım başı Şahinbey ilçesinde yakaladım.
Şahinbey ilçesi, Karataş bölgesinde bulunan Akşemseddin Parkı'nın içinde ve etrafında bir cami, bir lise, bir ortaokul, halı sahası, yürüyüş parkuru vb. donatılar gördüğümde çok şaşırınca bu konseptin ilçe genelinde yaygın olduğunu söylediler... Konutların bir daire şeklinde bu sosyal donatıların etrafında halkalandığını görünce şaşkınlığım daha da arttı. Bu konsept, bütün ilçe genelinde hâkim olmakla beraber bazı mahallelerde bu sosyal donatıların daha da renklendiğini, çeşitlendiğini, geliştiğini müşahede ettim.
Mesela bazı donatıların içinde anaokulu, taziyeevi, kültür merkezi, sosyal tesis gibi başka içeriklerin de dâhil edildiğini görüyorsunuz.
Taziyeevi…
Küçücük dairelere sıkışan günümüz insanı taziye kabullerini yapmada zorlanır hâle geldi. Çok ince bir düşünüşün ve emeğin yansıması olan taziyeevi denilen bu donatıların bütün ilçede kabul gördüğünü kırk küsur sayılara ulaşmasından da anlamak mümkün elbette.
Şahinbey ilçesi, gerçekten de çağa uyumlu çalışmalarının yanı sıra mazi ile ati arasında köprü kurmaya çalışan, yerli ve millî bir uyanışın da altyapısını hazırlıyor. Son yılların inşa ve ihya çalışmaları bağlamında Şahinbey Belediyesinin, belki de en fazla alkışı hak eden belediye olduğuna kani oldum diyebilirim.
Şahinbey Belediye Başkanı Sayın Mehmet Tahmazoğlu ilim ve irfanı da göz ardı etmemiş nitekim açtığı farklı kurslarla çocuklara, gençlere ve kadınlara pek çok anlamda yepyeni ufuklar ve iş kapıları açmış.
4 bin ton sertifikalı tohum ve gübre yardımı yaparak çiftçileri de unutmamış, alanı olmadığı hâlde tarım konusunda da halkla bütünleşmiş. Yine konuştuğum arkadaşlar, Mavi Kent adı verilen ve düşük gelirli yoksul vatandaşı ev sahibi yapan projenin bittiğini anlatıyorlar. 1080 adet ev, sahibine teslim ediliyor. Çok düşük geri ödemelerle bu insanlar ev sahibi yapılıyor.
Demek ki Belediye Başkanı faktörü çok önemli imiş ve en önemlisi de birkaç dönem devam ettiği takdirde bu kabilde başarılar elde edilebiliyormuş. Ufku ve vizyonu olan, çalışkan belediye başkanlarının varlığı ne güzeldir ve yine böyle güzel çalışmalara şahit olmak ne kadar da keyif vericidir…
Hâsılı, hemen her alanda ciddi anlamda bir belediyecilik icra ediliyor Şahinbey ilçesinde. Yepyeni bir ilçe, kabına sığmıyor, dört bir yandan yürüyor istikbale… Bu her anlamda gelişen ilçeye maşallah, mazi ile ati arasını bulmaya çalışan Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’na da “Helal olsun” diyorum...