EKONOMİ

Çinli patronlar Balıkesir'de



Balıkesir Basınından sadece Gazete Balıkesir’in izlediği  Çin heyetinin ziyaretinde  Chery’in Türkiye’deki ortağı Mermerler Otomotiv’in sahibi Murat Mermer çarpıcı mesajlar verdi. “Yeni teşvik sistemi dev yatırım için ülkemizi cazip hale getirdi” diyen Mermer, 500 milyon dolarlık ve 10 bin kişiye istihdam yaratacak yatırımın yerli otomobil üretiminin de önünü açacağını müjdeledi. 
Çinli otomotiv grubu Chery firması  Genel Müdürü Wang Ke ve bölge sorumlu Yankun He, grubun Türkiye  distribütörü Mermerler Otomotiv Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Mermer ile birlikte geldiği Balıkesir'de incelemelerde bulundu. 
Çinli yetkililer İzmir yolu üzerindeki  Chery yetkili bayisi olan  ve Yeni Karamürsel mağazalarının sahibi Ali Hasan Ok ile Balıkesirli işadamı İlyas Yılmaz ortaklığındaki Yılmaz-Ülgen Otomotivi ziyaret etti, şirket yetkilisi Metehan Çolakoğlu'ndan bilgi aldı.  
Mermerler Otomotiv Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Mermer, ajans10  muhabirine yaptığı açıklamada, Chery'in Avrupa'ya açılmak üzere kurmayı planladığı yatırımla ilgili olarak başlatılan fizibilite çalışmalarında son aşamaya gelindiğini ve yeni teşvik sisteminin Türkiye'yi en şanslı ülke haline getirdiğini bildirdi.
500 milyon dolarlık yatırım için en avantajlı ülke Türkiye  
Mermer,  üç kademeli ve 500 milyon dolarlık yatırımın yüzde 90 olasılıkla Türkiye'ye yapılacağını söyledi. 
Uzun süredir çalışmaları sürdürülen fabrikayla ilgili olarak yeni açıklanan teşvik sistemiyle birlikte önemli yol alındığını belirten Mermer, ''Yeni teşvik sistesi Çinli ortağımızın son derece ilgisini çekti. Çin'den gelen iki arkadaşımızla Marmara bölgesindeki bayilerimizin durumu yanında fizibilete çalışmalarında bulunduk.  Chery firmasından gelen Wan Ke ile Yankun He hazırlayacakları raporu Çin'deki üst yönetime sunacak. Bunun olumlu olacağını düşünüyorum: Çünkü yüzde 90 yol kat ettik. Daha önce teşvik yasasında bazı şeyler eksikti. Şu anda her şey yerine oturdu. Yatırım için Türkiye'yi en avantajlı ülke haline getirdi'' dedi. 

Murat Mermer, yurtdışı pazarlarda en yüksek araç satışıyla birinci sırada yer alan ilk Çinli otomobil markası olan Chery'in, kuracağı üretim tesisiyle Türkiye'nin Gümrük Birliği'nde olma avantajını da kullanarak Avrupa yanında İran başta olmak üzere ortadoğu ülkelerine açılmayı hedeflediğini kaydetti. 
Türkiye'deki lojistik imkanlarında Çinli otomotiv devi tarafından dikkate alındığını anlatan Mermer, Çorlu'da dizel motor ve Karasu'da ise montaj fabrikasının kurulmasının planlandığını dile getirdi. 
Mermer, şunları söyledi: 
"Bu yatırımın 3 kademesi var. 3 kademeli olarak 5 yıl içerisinde yapılacak yatırım  500 milyon doları bulacak. İlk etapta 120 milyon dolar civarında tutan bir yatırım var. İki aşaması var bu yatırımın. Çorlu ve Karasu bölgesindeki çalışmalar sürüyor. Türkiye'de yapılacak motorun plan ve projesi var. Çin'de benzin ucuz olduğu için, dizel motor üretimi söz konusu değil.  Otomobil motar ve şanzımanlarına geliştiren Alman FEV şirketi, Çinli Chery ve bizim ortaklığımızda Çorlu'da motor fabrikası kurulacak. Daha sonra Karasu'da montajda başlayacak. 5'inci yılın sonunda tamamen, boyasında, her türlü presine kadar olan kısmı gelişmiş bir fabrika olarak tamamlanacak. 
Türk malı motor üretimi yerli otomobilin önünü açacak 
Otomotiv sektörünün temsilcileri olarak buluştuğumuzda sayın Başbakanımız, ''yerli bir otomobil Türkiye'de yapılsın'' diye ışık yakmıştı, ''Babayiğit arıyoruz'' demişti. 
Türk, Çin ve Alman ortaklığıyla yapılacak bu yatırımla birlikte Türk arabası yapma imkanı doğacak. Çünkü otomotivde motor çok önemli. Bu ortaklıkla yapılacak motor, Türk malı motor olacak.  Biz bu ortaklığın Türk otomobilinin yolunu açacağına kesinlikle inanıyoruz.  Son teşvik yasasının olumlu sonuçlarından yararlanıp üçlü ortaklıkla yerli otomobili üretmeyi hedefliyoruz.''
Mermer, yerli otomobili sadece Türkler olarak yapmanın mümkün olmadığını, talip olan gruplarında bunu yabancı ortaklarla birlikte yapacaklarını  dile getirdiğine dikkat çekti. 
Almanların teknolojide, Çinliler'in ise sektördeki konumuna dikkat çeken Mermer, Türkiye'nin ise, teknik eleman noktasında yetenekli insan gücüne sahip olduğunu hatırlattı. Türkiye'de yan sanayi olarak 20'ye yakın imalat yapan fabrika bulunduğuna da işaret eden Murat Mermer, ''Bence altyapı için hazırız. Bu avantajı kullanıp yerli markayı üretme şekli olabilir. Çinli ortağımız buna çok sıcak bakıyor. Şimdi yaptığımız fizibilite araştırma raporu doğrultusunda resmi temeslara başlayarak detaylı çalışmalar yapıldıktan sonra yerli araba yapmaya aday olabileceğiz'' diye konuştu. 
İki bin 700 kişiye istihdam 
Chery Türkiye Üretim Tesisi'nin 5 yıllık yatırım süreci sonucunda iki bin 700 kişiye istihdam sağlayacağını açıklayan Mermer, yan sanayi ile birlikte bu rakamın 10 bine ulaşacağını bildirdi. 
"Bu Türkiye için çok ciddi bir yatırım" diyen Murat Mermer, Avrupa ve dünyada yaşanan krizlere dikkat çekerek iki yılı bulacak hazırlık sürecinin iyi değerlendirilmesi gerektiği işaret etti. 
Mermer, ''Çünkü hemen otomobil yapıyoruz, üretiyoruz diye bir şey yok. Bir motoru bile tasarlamak yaklaşık 26 ay sürüyor. Bunlar çok önemli süreçler, teknik olayları var, moligasyonları var, testleri var. Türkiye açısından baktığımızda bunları çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor.  Bence Türkiye bunu yapabilir. Biz Türk ortak olarak kendi üzerimize düşeni yapacağız. Sektörde 70.yıla giriyoruz.  Yerli otomobil düşümüzüde gerçekleştirmek istiyoruz. Bunun içinde iyi bir aday olduğumuzu düşünüyorum'' ifadesini kullandı.