İYİ Parti Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan adayı milletvekili Turhan Çömez, güne Savaştepe seçim ofisi açılışıyla başladı.
“Savaştepe Bir zamanlar Bölgenin Parmakla Gösterilen İlçesiydi”
Seçim ofisi açılışında konuşan Çömez, “Ben Savaştepe’ye yabancı değilim. Onlarca kere geldim. Bundan önceki dönemde bölgenin sorunlarıyla çok yakından ilgilendim. 9 ayda da birkaç kez gelip ziyaret ettim. Sizlerle birlikte bir yola çıktık. Bu fedakâr millet hizmetlerin en iyisine layık. Onu yapacak olan bizleriz. Savaştepe bir zamanlar bölgenin parmakla gösterilen bir ilçesiydi.”
“İhmaller Savaştepe’yi Geride Bıraktırdı”
Yaşanan ihmaller Savaştepe’yi çok geride bıraktı. Söze tarımla başlamak istiyorum… Burası esasen tarım ve hayvancılık merkezi ve bu iki sektörün desteklenmesi şart. Bunun için çalışacağız. Alt yapı ve üst yapı problemlerinizi çözmek zor değil. Yeter ki o aşk ve tutku olsun. Baktığı her yerde rant gören bir anlayışa karşı biz dürüst bir siyasetin temsilcisi olacağız. Sarıbeyler Göleti’ne bakın, orada hazır su bekliyor. Biz bu suyu getirip köylüye veremiyoruz. Geçtiğimiz günlerde gittik gördük. İçi toz toprak doluydu. Restorasyondan bile kaçıyorlar. Vizyon olmazsa, niyet iyi olmazsa sadece rant ve talan anlayışıyla siyaset yapılırsa gözleri o göleti görmez.”
“Mera Arazilerini Burada da Sattılar”
Mera arazilerinin satışı burada da var. Bu durum çok vahim. Eğmir Köyü’nün muhtarı ve köyleri ellerinden alınan meraları anlattı. Gittik araştırdık. Gördük ki Mısırlılara satmışlar. Kuvayi Milliye’nin çocuklarının Savaştepeli Kuvayi Milliyeci Orhan Boran’ın torunlarının yerine yabancılara sattılar bu yerleri. Benim ülkemin çocukları maalesef maraba oldu memlekette. İnanıyorum bu yaşanılanları halkımız görüp bu olanları yaşatanları yollayıp İYİ insanlara şans verecektir.”
Vatandaştan Çömez’e Yoğun İlgi
İYİ Parti’nin Savaştepe’deki seçim ofisi açılışı sonrası Çömez, esnaf, pazar yeri ve kahvehane ziyaretinde bulundu. Esnaf ve pazar yeri ziyaretinde Çömez’e, İYİ Parti Savaştepe İlçe Başkanı Ünal Uysal, İYİ Parti Savaştepe Belediye Başkan adayı Özgür Alaca ve partililer eşlik etti. Çömez’e ilgi büyüktü. Kimi evinin balkonundan Çömez ve beraberindekilere el sallayıp destek mesajları verdi. Kimi de Çömez ile hatıra fotoğrafı çektirdi. “Hayırlı olsun” dileklerinde bulundu.
Çömez’in selamlaştığı bir vatandaş da “Televizyonda göründüğünüzden daha gençsiniz. Çok enerjiksiniz. İnşallah haramileri yıkacağız birlikte. 2004’te oy verdiğimiz gibi yine oyum senindir.” dedi.
Soma’da Oğlunu Kaybeden Babadan Yardım Talebi
Soma maden faciasında hayatını kaybeden 301 madenciden birinin babası, ziyaret sırasında Çömez’e dert yandı. “Oğlum o faciada hayatını kaybetti. İki çocuğu vardı. Facia sonrası gelinim evi terk etti. Çocuklarını da bize bırakıp gitti. Çocukların velayeti şimdi dedeleri olarak bende. 2 çocuk liseye gidiyor. Ama onlara bakmakta ve okutmakta çok zorlanıyorum. Maden faciasıyla ilgili tazminat davası da hala sonuçlanmadı. Dava Yargıtay’da. Çocuklara bakacak kimse yok. Yardım eden yok. Bana yardım edin.” talebinde bulundu. Yaşlı adamı üzülerek dinleyen Turhan Çömez, yaşlı adama söz verdi. Kendileriyle yakından ilgileneceğini belirtti.
“En Çok Seven Sendin Buraları”
Bir vatandaş da, Çömez’e desteğini “En çok seven sendin buraları. Senin nasıl hizmet ettiğini çok iyi biliyorum.
Başarılar diliyorum. Televizyonda izliyorum sizi. Çok muazzam geliyor bana. Yanındayız, hayırlı olsun.” sözleriyle açıkladı.
Ekonomik Sıkıntı Herkesin Dilinde
Çömez, ziyareti sırasında pazarcı esnafıyla ekonomik gidişatı da konuştu. Esnaf, fiyatların artışından dert yandı. “Fiyatlar arttıkça satışlar düştü. Herkes gibi geçinmeye çalışıyoruz.” dedi.
Vatandaştan Kömür Talebi
Bir vatandaş da tarihi öğretmen okulunun yıkılmasını eleştirdi. “Ziraat teknikeriyim. Nasıl oldu ucube bir okul yaptılar buraya? Savaştepe’nin ekonomik yönden en büyük geliri öğretmen okuluydu. O gitti. Buranın acilen kaliteli bir okula ihtiyacı var.” dedi. Çömez de “az önce konuştuk milletin huzurunda da taahhüt ettik. Sahip çıkacağım. Söz veriyorum çözeceğim.” yanıtını verdi.
Çömez’den Süt Entegre Tesisi Sözü
Turhan Çömez, çiftliğinden getirdiği sütü dükkanda satan kadınla konuştu. Günde 300 kilo süt satan kadını girişimciliğinden dolayı kutladı. Projeleri arasında yer alan Süt Entegre Tesisini tanıttı. Çömez, belediye başkanı olduğumda bütün sütleri köylerden süt birlikleri marifetiyle toplayacağım. Onları süt entegre tesislerinde işleteceğiz. Öyle aracılara değil halka kazandıracağız. Çocuklarımız da bodurluk, vitaminsizlik tehlikesi var. Çocuklarımızın evlerine kadar bu sütleri ulaştıracağız. Gecenin 12’sinde bile çocuklarınız süt ATM’lerinden süt alacak.” dedi.
Seferberlik Çöreğinin Tarihçesi Duygulandırdı
Çömez ayrıca, 30 yıldır tarihi Seferberlik çöreğini yapıp satan Sarıbeyler Köyü’nde yaşayan fırıncı kadınla sohbet etti. Seferberlik çöreğinin hikayesini dinleyen Çömez duygulandı. Fırıncı kadın tarihi çöreğe dair yaptığı açıklamada, “Ekşi mayalıdır ekmeğimiz. Çanakkale’de harbe götürmüş Savaştepeli kadınlar bu çöreği. Yedi gün yol almışlar. Çocuklarının ve babalarının arkasından karayolu ile yürüyerek götürmüşler
Kurtuluşun izlerini taşıyan ‘Seferberlik Çöreği’
Balıkesir’in Sarıbeyler Köyü’ne özgü ‘Seferberlik çöreği’ de topyekün verilen mücadelelerin simge yiyeceklerinden biriydi. Babası, kardeşi, eşi hatta oğlu cephede vatan mücadelesi verirken, elini taşın altına koyan Türk kadını kazanılan zaferlerin önemli bir parçasıydı. Kimi zaman cepheye mühimmat taşıdı, kimi zaman cephe ardında yaraları sardı. Vatan mücadelesinin verildiği yıllarda Mehmetçiğe güç olan Seferberlik çöreği günümüzde Balıkesir’in Savaştepe ilçesinde hala üretiliyor.
Çöreğin Hikayesi:
Zamanında neredeyse Balıkesir’in tüm erkekleri Çanakkale’ye harbe götürülmüş. Köydeki bütün erkekler cepheye gidince Ayşe adında bir kadınımız ayanlık yani muhtarlık yapmış. Kalan kadınlarla eşlerinin çocuklarının arkasından bu çöreğimizi yapmışlar, köhünlere doldurmuşlar, eşeklere bağlamışlar 7 günde gidip gelmişler Çanakkale’ye. Ondan beri de böyle devam ediyor.
Seferberlik çöreğinin en önemli iki özelliği tok tutması ve uzun süre bayatlamaması.