BİLGİ

Erken Hasat Zeytinyağı Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Zeytinyağının içerisinde bulunan polifenoller iyi bir antioksidan kaynağıdır ve sağlığınızı birçok yönden destekleyebilir. ¨Peki yüksek polifenollü zeytinyağı nasıl seçilir?¨ dediğinizi duyar gibiyiz. Yüksek polifenollü zeytinyağı tercihi sizi erken hasat zeytinyağına ulaştırır.

Erken hasat zeytinyağı, polifenol açısından zengin bir natürel sızma zeytinyağı türüdür. Erken hasat zeytinyağının farkı ve onu sağlık açısından değerli kılan özelliklerini öğrenerek doğru zeytinyağı seçimini yapabilirsiniz. İşte erken hasat zeytinyağı ile ilgili aklınıza gelebilecek tüm soruların cevapları.

Erken Hasat Zeytinyağı Nasıl Elde Edilir?


Elde edilme yöntemlerine göre taş baskı, soğuk sıkım ya da filtresiz gibi zeytinyağı türleri olduğunu duymuş olabilirsiniz. Erken hasat zeytinyağını diğer zeytinyağı türlerinden ayıran elde edilme aşamasında uygulanan fiziki işlemler değil, zeytinin hasat zamanıdır. 

Zeytin, kasım ile mart ayları arasında olgunlaşır. Koyu mor ya da siyah hale dönen zeytin hasat edilerek zeytinyağı elde edilir. Erken hasat zeytinyağı için ekim ayında yani zeytin henüz yeşilken hasat yapılır. Henüz olgunlaşmamış zeytinler, tüm sızma zeytinyağı elde etme aşamalarından geçirilir. Yani yıkanır, temizlenir, kırılıp ezilir, zeytin hamuru yoğrulur, filtreleme aşamasından sonra kalite kontrol testleri yapılarak ambalajlanır. 

Hasat zamanının farklı olması erken hasat zeytinyağını polifenol açısından zengin kılar. Zeytinler yeşil halde iken hasat edildiği için yüksek polifenollüdür. Polifenol, bitkiye yeşil rengi veren, antioksidan özelliği taşıyan bir maddedir. 

Polifenollerin Faydaları Nelerdir?

Fenolik bileşenler, antioksidan özelliği taşır. Antioksidanlar ise çevresel kirlilik ya da gıda maddelerinde bulunan katkılar nedeniyle hücrelerin zarar görmesini engeller. Vücut hücrelerini koruyarak bağışıklık sistemi hastalıklarının görülme riskini düşürür. Ayrıca antioksidanlar, kalp rahatsızlıkları ve iltihaplanma riskini düşürmeye yardımcı olur. Polifenoller ve bağışıklık sistemi ilişkisi hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için ¨Kış Aylarında Bağışıklığınızı Zeytinyağı ile Koruyun¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Polifenoller, sadece insan sağlığı açısında değil zeytin ağacı için de büyük önem taşır. Polifenoller, aynı zamanda zeytinin duyusal özelliklerini de etkiler. Zeytine acı tadı verir ve böylece olgunlaşmadan önce zeytini zararlılardan korur.

Erken Hasat Zeytinyağının Asitlik Derecesi Nedir?
Asitlik derecesi zeytinyağının kalitesini etkileyen bir unsurdur. Bu nedenle zeytinyağı satın alırken hangi asitlik derecesine sahip türü seçmeniz gerektiğini merak edebilirsiniz. Ancak erken hasat zeytinyağı, bir natürel sızma zeytinyağı türüdür. Bu nedenle natürel sızma zeytinyağı ile aynı asitlik derecesine sahip kaliteli bir yağdır. Natürel sızma zeytinyağının asitlik derecesi (oleik asit cinsinden) %0.8’in altındadır. 

Erken hasat zeytinyağının etiketinde asitlik derecesini göremeyebilirsiniz. Ancak Türk Gıda Kodeksi ve Prina Yağı Tebliği’ne göre bir zeytinyağının etiketinde sızma ifadesinin yer alması için bir şart aranır: Serbest yağ asitliğinin oleik asit cinsinden her 100 gramda 0.8 gramdan fazla olmaması. Komili Erken Hasat Zeytinyağı, tüm kalite kontrol aşamalarından geçirilip uygun asitlik derecesine sahip olduğu belirlendikten sonra sofralarınıza ulaşır. 

Erken Hasat Zeytinyağı Yemeklerde Kullanılır mı?

Erken hasat zeytinyağı, sızma zeytinyağının aromatik lezzetine sahiptir. Hem sıcak hem de soğuk yemeklerde kullanılabilir. Özellikle kahvaltı, salata gibi soğuk lezzetlerde kullanılmakla birlikte zeytinin yoğun aromasından faydalanmak için fırın, ocak ya da ızgara tariflerde tercih edilebilir.