Balıkesir 50 çeşit peyniriyle dünya liginde
Balıkesir’in köklü peynir ve kültürel çeşitliliğini kayıt altına alma amacıyla, iki yıl süren gezi, araştırma inceleme ile hazırlanan “50 Peynirli Şehir Balıkesir” yarışmada Almanya, isviçre, Kanada, Fransa gibi ülkelerin içinde yer aldığı 12 finalist arasından birinciliğe ulaştı.
Balıkesir’in yöresel ve geleneksel peynirlerinin kayıt altına alındığı “50 Peynirli Şehir Balıkesir” kitabı uluslararası kitap yarışması Gourmand Cookbook Award 2019’da peynir ve süt ürünleri kategorisinde dünyanın en başarılı kitabı seçildi.
UNESCO gastronomi alanında özgün şehir unvanına sahip Çin’e bağlı Özerk Yönetim Bölgesi Makao’da gerçekleştirilen yarışmada, Berin Bal Onur ve Neşe Aksoy Biber tarafından kaleme alınan “50 Peynirli Şehir Balıkesir” kitabı, “peynir ve süt” kategorisinde Almanya, Kanada ve Fransa’nın da bulunduğu 12 finalist arasından dünyanın en iyisi seçildi.
3 yıl önce yapılan çalışmayla Berrin Bal Onur ve Neşe Aksoy Biber tarafından araştırma, gezi, inceleme çalışmaları gerçekleştirilerek kaleme alınan kitap, birinci olmasının ardından “winner” etiketiyle basılmaya hak kazandı. Kitapta Balıkesir’in süt ürünlerindeki kültür ve gelenekleri, köklü geçmişi ile peynir zenginliği kayıt altına alındı. Bu yönüyle kentin kültür mirası niteliğinde olan kitapta, tarihte yok olmaya yüz tutmuş peynir çeşitlerinin incelemesi de yer alıyor.
2016 yılında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Neşe Biber Aksoy ve Berin Bal Onur’un kaleme aldığı dünyanın en iyisi ünvanına sahip olan “50 Peynirli Şehir Balıkesir” kitabının lansmanı Sındırgı Kışla Müze Han Otel’de görkemli bir şekilde gerçekleştirildi.
2016 yılında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığının katkılarıyla yazarlar Neşe Aksoy Biber ile Berrin Bal Onur’un kaleme aldığı kitabın lansmanına gastronomi dünyasından birçok isim katıldı.
Lansmana tanıklık etmekten çok mutlu olduğunu ifade eden Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı “Balıkesir’de güzel şeyler oluyor. Bu güzel şeyleri düşünen, tasarlayan, hayat bulduran herkese ama herkese teşekkür ediyorum.
Büyükşehir Belediyesi, şehrin değerleriyle yakinen ilgileniyor. Biz, tüm kurum ve kuruluşlarımızla hep birlikte Türkiye’yi doyuran şehrin özellikle gıdayla ilgili tim değerlerini Türkiye’ye tattırmanın gayreti içerisindeyiz. Ülkenin tüm bölgelerinde çalıştım, Balıkesir’deki peynirin lezzetini başka hiçbir şehirde görmedim."
Kitabın yazarlarından Neşe Aksoy Biber kitapla ilgili yaptıkları çalışmalardan bahsederek “Ne mutlu bize sizlerin bu nadide ürünlerini, Balıkesir’in güler yüzlü hanımlarının, şahane üreticilerinin, köylerinde kasabalarında peynire hayat veren ustaların elinden bu özel lezzetleri önce tatma ardından sizlerle paylaşma ve şimdi dünyaya duyurma şansına sahip olduk.
Tüm Balıkesirlilere çok teşekkür ediyoruz ama bize Balıkesir’in kapısını açan dönemin belediye başkanı Ahmet Edip Uğur’u anmadan geçemeyeceğim, kendisinin davetiyle bu kitap ortaya çıktı kendisine teşekkür ediyorum.
Kitabın bir diğer yazarı Berrin Bal Onur da Balıkesir’in; süt ürünleri ve peynir üretimi konusunda müthiş bir şehir olduğunu söyleyerek devamında şöyle konuştu:
Peynir üzerinden Balıkesir’in çok farklı yönlerini keşfettik. Sizin de keşfetmeniz bizim en büyük hayallerimizden biri bu gece buna çok güzel bir olanak sağladı. Katılan tüm dostlarımıza çok teşekkür ediyoruz.
Bize hep soruyorlardı geçmiş gelecek mi diye evet kesinlikle geçmiş gelecek. Onu bilmezsek hiçbir yere gidemiyoruz, lütfen sahip çıkalım. Bizim 20 yıldır yaptığımız şey de bu; peynir üzerinden kültürümüze insana coğrafyaya geleneğe sahip çıkmak. Bunun için hepimizin yapacağı şeyler var.
Kitap dünya birinciliğini aldıktan hemen sonra gastronomi yazarı üstadımız Nedim Atilla Slow Food’un Türkiye temsilcisi kendisi. Balıkesir’in iki nadide peynirini Art Of Taste’te ‘Dünya Miras Listesi’ne kayıt altına alınmasını sağladı. Bu da en az kitap kadar önemli bir başarı. Kendisine çok teşekkür ediyoruz.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz konuşmasına, iki hanımefendinin yaptıkları çalışmaya değer verip bu çalışmayı başlatan kurucu büyükşehir belediye başkanı Ahmet Edip Uğur’a öngörüsünden dolayı teşekkür ederek başladı.
“Süreçlerin içerisinde Karesi Belediye Başkanı olarak biz hep vardık. Bu projenin nasıl gittiğiyle alakalı zaten süreçleri takip ettik. Emeğinize sağlık Neşe Hanım ve Berrin Hanıma çok teşekkür ediyoruz.
Gerçekten şimdiye kadar biriktirdikleri Know-How’ı Balıkesir’de zirveye ulaştırdılar ve dünyanın yarıştığı bir yerde bizim ürünlerimize verdikleri değerle ödül alarak bizleri de onurlandırdılar
alıkesir’in çeşitli gelgellere ihtiyacı var çünkü gerçekten büyük bir iliz, 20 ilçemiz var, her ilçemizin de kendine göre ayrı iddiası var. Her iddiası olan ilçemizin de tanıtıma ihtiyacı var. Bir marka altında bu şehri tanıtmamız çok kolay değil.
Tüm ilçelerimizde sırasıyla güzel çalışmalar yapacağız. Balıkesirliler olarak hepimizin ortak değeri olan ve övünç kaynağı olan peynirimizi çok güzel kaleme alıp çok latif ve güzel bir şekilde lanse eden yazarlarımıza tekrardan çok teşekkür ediyorum. ‘50 Peynirli Şehir Balıkesir’ bu şehre çok yakıştı.”
Kitapta yer alan peynirlerden küflü katık peyniri üreticisi Kepsut’un Bükdere Köyü’nden Emine Keskin de duygularını dile getirdi, Keskin, “İlkokul mezunuyum ama birkaç üniversite bitirdim. Üç tane kızım var, Türkiye’nin her bir yerinde var. Kadınları bırakın sadece bırakın. Onlar her şeyin en iyisini yapar inanın buna. "
Lansman sonunda kitabın yazarları Neşe Biber Aksoy ve Berrin Bal Onur’la bir araya gelen Balıkesir Milletvekilleri Belgin Gökçe Uygur ve Pakize Mutlu Aydemir bu gururu Balıkesir’e yaşatan yazarlara teşekkür ettiler.