BALIKESİR Gazeteciler Cemiyeti (BGC) Hasan Basri Çantay Gazetecilik Ödülleri sahiplerini buluyor. Geleneksel tören, Cemiyetin 63. yılı ile Çalışan Gazeteciler Dayanışma Günü'nün de kutlanacağı 10 Ocak Cuma günü Avlu Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek.
Cemiyetin 63.yıl etkinliği Balıkesir Milli Mücadele Basınının bayrak ismi Hasan Basri Çantay'ın gazeteciliğini konu alan ve Balıkesir Kuvayi Milliye cephesinden özel görselleri içeren sergi açılışı ve resepsiyon ile başlayacak. Ardından Hasan Basri Çantay Gazetecilik Ödülleri törenine geçilecek.
Programda, Anadolu Basınının yanı sıra şehrin sosyal, kültürel yaşamıyla ilimizin marka değerini artırma yolundaki çabaları nedeniyle bazı isimlere Hasan Basri Çantay Onur Ödülleri takdim edilecek.
Kuruluşunun 63.yılına ulaşan Gazeteciler Cemiyeti'nin kısa tarihçesinin sinevizyon eşliği altında aktarılacağı Hasan Basri Çantay Gazetecilik Ödülleri töreninde ayrıca, Balıkesirli Basın Şehidi Cihan Hayırsevener ile geçen dönemde vefat eden Ömür Bir, Ali Osman Ata ile Yaşar Mehmet Akif Ertan anısına verilecek özel ödüller de sahiplerini bulacak.
İlimiz medyasının zirvesine dönüşmesi beklenen Hasan Basri Çantay Gazetecilik Ödülleri töreni saat 14.00'deki resepsiyon ve sergi açılışıyla başlayacak.
HASAN BASRİ ÇANTAY KİMDİR?
TBMM 1. Dönem Balıkesir Milletvekili, öğretmen, gazeteci, politikacı, fikir ve din adamı, Kur'an müfessiri olan Hasan Basri Çantay, Balıkesir'de Nasihat, Yıldırım, Karesi, Ses ve Balıkesir gazetelerini yayımladı.
Kurtuluş Savaşı yıllarında yazılarıyla milli mücadeleye destek vererek bayraktarlığını üstlenen isimler arasındaki Hasan Basri Çantay, şair Mehmet Akif’i milli marşı yazmaya ikna eden isimdi.
Türkiye'deki ilk Kuran Meali çalışmalarından birisine de Hasan Basri Çantay imza attı. 18 Kasım 1887'de Balıkesir'de doğan Çantay, 3 Aralık 1964 günü İstanbul'da vefat etti.