EKONOMİ

Hasan Çetin: Üreticinin alın teri yok sayılıyor

Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, Ulusal Süt Konseyi'nce açıklanan çiğ süt fiyatını yetersiz bulduklarını söyledi. Çetin, "Üreticimiz yine emeğiyle alın terinin karşılığını alamamıştır." dedi.

Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ süt tavsiye fiyatının 22 Ocak'tan geçerli olmak üzere, üreticinin eline litre başına net 13,5 lira geçecek şekilde belirlenmesine karar verdi.

Ulusal Süt Konseyi'nin internet sitesinde yer alan duyuruda, çiğ süt fiyatlarına ilişkin tavsiye fiyatı yer aldı.

Duyuruda, "22 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olmak üzere yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatı, üreticinin eline litre başına net geçecek şekilde (çiğ süt desteği hariç) 13,5 lira olarak belirlenmiştir" ifadesi kullanıldı. 

ÜRETİCİLERDEN TEPKİ GELDİ

Açıklanan çiğ süt fiyatı üreticiyi tatmin etmedi.

Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, artışın reel piyasa koşummarını çok altında gerçekleştiğini bildirdi, Çetin, "Sadece süt fiyatlarına baskı yapmakla enflasyonu düşüremeyiz. Hatadan dönülmelidir" dedi. 

Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin'in açıklaması şöyle: 

Bugün açıklanan süt fiyatları, üreticilerimizin ve üretimin yok sayıldığının açık bir göstergesidir. Son 1 ayda başta yem fiyatları olmak üzere giderlerimize gelen zamların hiç dikkate alınmadığı aşikardır. Bu sistemin içinde önerilen fiyatlarla süt üretiminin devamlılığını sağlamak çok zordur.

Sürekli yaşadığımız bu kısır döngü içinde çaresizlikle tüm işletmelerimiz ya küçülmeye gidip ineklerini ve düvelerini kesecek ya da üretimden vazgeçip bu işi bırakacaktır.

Üreticilerimiz yıllardır tüm zorluklarla edindiği tüm kazanımlarımdan vazgeçecektir. Malesef ki istikrarın olmadığı sektörde yaşanacak üretim kayıplarınının  sonuçları uzun vadede yine hepimizi  etkileyecektir.  

Üreten ve tüketen hep kaybedecektir.1 ocak itibari ile vergi artışlarına, maaşlara yapılan zamlara bakılınca süt fiyatına yapılan artış reel piyasa koşullarının  çok altında tutulduğu gibi açıklama tarihi ile üreticin 22 günlük emeği bile heba edilmiştir.

Üreticimiz yine emeğini,alınterinin karşılığını alamamıştır.

Bunlar da yetmez gibi açıklamada soğutma ve nakliye bedeli belirsizliğinin yarattığı karmaşa ile tüm üreticilerimiz her konuda çıkmaza itilmiştir.

Sadece süt fiyatlarına baskı yapmakla enflasyonu düşüremeyiz.

İvedilikle verilen hatadan dönülmesi biz üreticileri tekrar umutlandıracaktır."