- Kepsut Belediyesi, Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un yoldaşı, milletvekili, öğretmen, gazeteci, politikacı, fikir ve din adamı, Kur'an-ı Kerim müfessiri Hasan Basri Çantay'a olan vefasını bu kez de tarihi miras niteliğindeki bir eserle gösterdi.
- Bugüne değin Balıkesir'in bir çok şahsiyetini bilinmeyen yönleriyle gün yüzüne çıkaran Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit editörlüğünde hazırlanan "Hasan Basri Çantay'a Vefa" prestij kitabı, Kepsut Belediyesi yayını olarak çıktı.
- Milli Mücadelenin Balıkesir'deki bayraktarlığını yapan öncü ismini İngilizler'e teslim etmeyen Vefalı Yurt Kepsut'ta bugün lansmanı yapılan kitapta, Hasan Basri Çantay'a ait anıların yanı sıra bugüne değin yayımlanmamış çok özel fotoğrafları da yer alıyor.
ÇANTAY KİTAPLARI
ARASINDA EN İYİSİ, EN ANLAMLISI
Kepsut Belediyesi “Vefalı Yurt” isminin temelini oluşturan Milli Mücadele dönemindeki kaçaklık günlerini ilçede geçiren Hasan Basri Çantay’ın vefatının 60. yılına özel hazırlattığı “Hasan Basri Çantay’a Vefa” prestij kitabının lansmanını yaptı. Kitapta, Çantay’ın bugüne değin ortaya çıkmamış fotoğraflarıyla hiç bilinmeyen özellikleri ile anıların yer alıyor.
Mehmet Karabey Kültür Merkezinde gerçekleşen etkinliğe kitap için büyük emekler harcayan ve kaleme alan Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit yanı sıra bu esere sahip çıkan Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankul, Kepsut Kaymakamı Tarık Yerlikaya, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, Balıkesir Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Fatih Saltık, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkan, Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir ile ilçe mülki amirleri ve davetliler katıldı.
BAŞKAN CANKUL'DAN
DUYGU YÜKLÜ SÖZLER
Vatan şairi Mehmet Âkif’e İstiklal Marşı’nı yazdıran âlim Hasan Basri Çantay anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlikte duygu yüklü konuşmasında Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankul, bu eserin kaynak olarak ortaya çıkmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Hasan Basri Çantay’ın hayatında Kepsut’un ayrı bir yeri olduğunu, annesiyle eşinin Kepsut’lu olduğunu hatırlatan Cankul, Yunan ordusunun kendisini aradığı dönemde Kepsut’a sığınan Çantay ile ilgili bilinen birkaç anıyı kendisini dinleyenlerle paylaştı.
Cankul sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Hasan Basri Çantay din alimidir aynı zamanda fikir adamıdır. Fikir adamları gururlu yalnızlıkları yaşarlar. Fikri söyleyen, anlatan, yazan kişililer yalnız bırakırlar. Hasan Basri Çantay bunu zaman zaman yaşamış ve ifade etmiştir. Çünkü fikirler kimi kesimce benimsense de çoğunlukla karşı durulur.
Ne kadar yalnızlaşırsa yalnızlaşsın o fikir zaman içinde benimsenir ve doğrulu ortaya çıktıkça da o kişi kahramanlaştırılır. Bu dünyada da böyledir, bizde de böyle olmuştur. Hasan Basri Çantay Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında en büyük emekleri olan kişiler ve haysiyetlerden birisidir.
VEFALI YURT KEPSUT'A YAKIŞAN ESER
520 sayfadan oluşan ve bugüne değin yayımlananlar arasında en prestijlisi olarak göze çarpan “Hasan Basri Çantay’a Vefa” kitabının editörlüğünü üstlenerek büyük emek sarf eden Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit de, Hasan Basri Çantay’ın hayatında yer alan bazı yaşanmışlıkları paylaştı. Bayyiğit, Kepsut Belediyesi yayını olarak piyasaya çıkan eserin Vefalı Yurt Kepsut mottosuyla bütünleşerek daha da anlam kazandığına dikkat çekti,
Kepsut Kaymakamı Tarık Yerlikaya ise, gazeteci, siyasetçi, şair, alim ve milli mücadeledeki yönüyle önemli bir şahsiyet olduğuna atıfta bulunduğu Çantay'ı günümüzde iyi anlamak ve iyi yorumlamak gerektiğini ifade etti.
BAYYİĞİT'E ONUR ŞİLDİ
Programın sonunda Kepsut Belediyesi'nce emekleri karşılığı onurlandırılan Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit’e şildini Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş takdim etti. Lansman imza töreni ile sona erdi.
Haber: Ramazan DEMİR