Balıkesir il merkeziyle ilgili geçmişte yaptığı uyarıları hala kulaklarda yankılanan Prof. Ahmet Ercan'dan, Burhaniye-Ören-Edremit hattındaki yazlık sahiplerine deprem uyarısı geldi. 

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Burhaniye-Ören-Edremit hattındaki yazlıklarla ilgili uyarılarda bulundu.

Geçmişte Balıkesir il merkeziyle ilgili yaptığı tespitlerde Üçpınar, Ayşebacı, Paşaalanı, Bahçelievler, Plavne, Çayırhisar bölgelerindeki depremselliğe dikkat çeken Jeofizikçi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bu kez de Edremit Körfeziyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Sosyal medya üzerinden Burhaniye-Ören-Edremit hattı ile ilgili uyarılarda bulunan Ercan, bölgedeki çok katlı yazlık yapıların durumuna işaret etti. 

"2 KATIN ÜZERİNDEKİ
YAPILAR REZONANSA GELEBİLİR"

Ercan, sosyal medya platformu X  (twitter) hesabından Edremit körfezi ile ilgili önemli bir paylaşımda bulundu.

Sulu tarım alanları üzerindeki yazlık konutlara dikkat çeken Ercan, "Burhaniye-Ören-Edremit Kuzey Anadolu Kırığının güney kolunda olacak M6,0-M7,2 arasındaki depremlerden etkilenir. Bölge Ege Göçüntülü ile KAK yanal atımlı kırıklarının etkisindedir. Genç, sulu, tarım alanı olan çökeller üzerinde kurulu 2 katın üzerindeki yapılar rezonansa gelebilir" ifadelerini kullandı.

BALIKESİR İÇİN BAKIN NELER DEMİŞTİ

2010'da düzenlenen Kent Sempozyumu için Balıkesir'e gelen Jeofizik Mühendisi Prof.Dr. Övgün Ahmet Ercan, dönemin yerel televizyon kanalına çok çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu. Jeofizik tekniğinin çok ilerlediğine değinen Ercan, "Utanç duyduğum olan Balıkesir'de bu teknolojinin uygulanmamış olması. Balıkesir'in yönetimi artık onlar kimse, Türkiye Cumhuriyetinin aldığı kararları uygulamıyorlar. Yarından sonra Balıkesirliler bunun bedelini canlarıyla ödeyebilir. Bunlara hakları yok" demişti.

PEKİ BALIKESİR'İN RİSKLİ BÖLGELERİ NERESİ

deprem-balikesir

Balıkesir'in deprem risk haritasını görmek için tıkla ve ayrıntıları oku

Binanın rezonansa girmesi ne anlama gelir?

Rezonans nedir? Binalarda meydana gelen “rezonans” olayı, zemin hakim periyodu ile yapı doğal periyodunun aynı olması durumunda, binaya salınım yaptıran aynı doğrultudaki iki kuvvetin birbirine eklenmesi ve bunun sonucunda binanın salınımının yani genliğinin dolayısıyla ivmesinin artması olayıdır.