KÜLTÜR-SANAT

Koronadan ölen gurbetçinin hatıraları kitap oldu

ALTIEYLÜL BALIKESİR ‘ÂŞIĞI’NIN HATIRASINA SAHİP ÇIKTI

Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, Balıkesir’e ve Balıkesirlilere değer katan İbrahim Ergül’ün ailesini makamında ağırlayarak Ergül’ün kaleminden hatıraların derlendiği ve Altıeylül Belediyesi’nce basımı üstlenilerek yayınlanan “El Kapıları Vatan Oldu” isimli eseri kendilerine takdim etti.

GURBETTE BİR BALIKESİR SEVDALISI

Balıkesir’e olan sevdasıyla tanıdığımız merhum İbrahim Ergül, 1980 yılından bu yana memleket hasretiyle Türk Basını’na 40 yıla yakın hizmet etmiş kıymetli bir gazeteciydi. Ergül, 80’li yıllarda Hürriyet gazetesi Bremehaven muhabiri olarak işe başlamıştı. Daha sonra 1990 yılında Duisburg şehrinde Haber Gazetesi ve iki dilde yayın yapan Muhabirce gibi gazetelerde çalıştı. BAL-DER’in(Balıkesirliler Derneği) kurucuları arasında yer alan Ergül, 30 Ekim 1961 yıllında imzalanan İş gücü Antlaşması ile Almanya’ya göç eden birinci nesil Türkler ile söyleşiler yaptı.

İnsanı derinden etkileyen insan hikâyeleri ile gurbetçilerin hayatlarına küçük yolcular yaptığımız yazıları dönemin Hürriyet Gazetesi’nde de yayınlandı. Yine dönemin gurbetçilerinin yaşamlarını, hayat mücadelelerini, sosyo-ekonomik zorluklarını ve “Ana Vatan Türkiye” özlemlerini bizlere hissettiren değerli bir kalemdi İbrahim Ergül. Çünkü onlar Türkiye’de Almancı, Almanya’da yabancıydılar. Özellikle Almanya’da Balıkesir’i ve Balıkesir kültürünü tanıtmak adına büyük emekler veren, tam bir Balıkesir sevdalısı olan İbrahim Ergül Covid-19’a yenik düştü.

“BABAM NEREDEN GELDİĞİMİZİ, KİM OLDUĞUMUZU UNUTMAMIZI İSTEMİYORDU”

Babasının Balıkesir kültürü için Almanya’da gösterdiği çabadan gururla bahseden, bu vesileyle Almanya’da yaşayan Türklerin Türk Kültürü’nden kopmadan yaşamasına aracı olduğu için babasını özlemle anan Sinem Ergül Silik “Balıkesirliler Derneği kurulduğunda babam Yörük elbiseleri getirmişti ve bunları giyenlerden biri de bendim.

Babamın en büyük korkusu Almanya’daki insanlarımızın kültürümüze sahip çıkmaması ve unutmasıydı. O yüzden zeybek çalışmaları başlatmıştı ve Balıkesir’imizin kültürünü yaşatmak için çok çaba sarf etmişti. Bizler Almanya doğumluyuz. Fakat babam nerden geldiğimizi, kim olduğumuzu unutmamızı istemiyordu; bizleri de her defasında bu kültür çalışmalarının içerisinde olmaya teşvik ediyordu” şeklinde konuştu.

HASAN BAŞKANIMIZ BİZLERE
VE İBRAHİM’İN ANISINA SAHİP ÇIKTI

İbrahim Ergül’ün eşi Pelin Ergül, kızı Sinem Ergül Silik ve torunu Yaren Gülnaz Silik’i makamında ağırlayan Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, Altıeylül Belediyesi tarafından tüm masrafları üstlenilen Ergül’ün “El Kapıları Vatan Oldu” isimli yaşanmışlıklarla dolu kitabını kendilerine hediye etti. Başkan Avcı’nın bu denli ilgili ve hassas davranmasından dolayı çok mutlu olduğunu ve kendilerine çok teşekkür ettiğini söyleyen Pelin Ergül “İbrahim’in Balıkesir’e olan sevgisi bambaşkaydı ve Almanya’da Balıkesirliler Derneği’nin kuruluşunu da o üstlenmişti.

Balıkesir kültürünü yaşatmak içi çok emek verdi. Eşim Almanya’ya ilk göçen neslin çektiği sıkıntıları bizlere aktarıp onların ne zorluklar ile bu noktalara geldiklerini unutmamamızı istiyordu. Bana bu zamana kadar biriktirdiğim insan hikâyelerini kitaplaştırmak istiyorum demişti ve kitabın önsözüne kadar hazırlamıştı. Düzenledi ama kendisine nasip olmadı. Hasan Başkanım bana her konuda yardımcı olabileceğini söylemişti. Benim de aklıma bir tek o geldi. Sağ olsun Hasan Başkanımız bizlere ve İbrahim’in anısına sahip çıktı. Kendilerine tekrar çok teşekkür ediyorum” dedi.

İNSAN HİKÂYELERİNİ OKUYUCULARA ULAŞTIRMAKTAN BAHTİYARIZ

Altıeylül Belediyesi’nin kültüre, sanata, sanatçıya ve Balıkesir için önemli isimlere verdiği değer herkes tarafından biliniyor. Altıeylül Belediyesi sadece Balıkesir için değil; Türk Kültürü için de Almanya’da yıllarca mücadele etmiş bir isim olan İbrahim Ergül’e de aynı hassasiyeti göstererek onun hatırasını ve biriktirdiği insan hikâyelerini bizlere ulaştırmada büyük bir köprü vazifesi gördü.

Böyle güzel durumlara vesile olmaktan dolayı çok mutlu olduklarını dile getiren Başkan Avcı “İlk önce ülkemiz ve Balıkesir’imiz için mücadele eden, kültürümüzü gurbet ellerde yaşatabilmeyi başarmış nadir insanlardan olan Merhum Gazeteci İbrahim Ergül ağabeyimize Allah’tan rahmet diliyorum.

Kendisi bu toprakların kültürünü yaşatabilmek için çalışmış bir Balıkesir sevdalısıydı. İbrahim ağabeyimizin anısını yaşatmak ve taze tutmak da bizlerin görevidir. Kendisi Almanya’ya göç eden ilk neslin hayat hikâyelerini bizlere ulaştırarak gurbette sıla hasreti çekenlerin ve günün birinde el kapılarından kurtulup Ana Vatan’a kavuşma özlemiyle yananların hayatlarına dokunmuştur.

Maalesef ki bu güzel dokunuşları kitap haline getirmeye ömrü yetmedi. Bizler de Altıeylül Belediyesi olarak böyle kıymetli bir eseri tüm halkımıza ulaştırma hususunda köprü vazifesi görmek istedik. Rabbime bizleri böyle güzel ve kıymetli işlere vesile kıldığı için ne kadar şükretsek azdır. Rahmetli İbrahim ağabeyimizin anısını yaşatmaktan ve biriktirdiği insan hikâyelerini okuyucularına ulaştırmaktan dolayı çok bahtiyarız.” dedi.