EKONOMİ

Krizden çıkamadı! Balıkesir'in köklü fabrikası icradan satışta

Balıkesir Sanayi Odası’nın eski başkanı Ahmet Kula’nın yem ve un fabrikası icradan satışa çıktı. 26 bin metrekare arsa üzerine kurulu olan fabrika için belirlenen rakam 196 milyon TL oldu..

Balıkesir Sanayi Odası’nın eski başkanı Ahmet Kula’nın sahibi olduğu İzmir Yolu üzerindeki yem ve un fabrikası icradan satışa çıktı. 26 bin metrekare arsa üzerine kurulu ve temeli 93 yıl öncesine dayanan fabrika için belirlenen rakam 196 milyon TL oldu.

BALIKESİR'in köklü firmaları arasındaki Kula Gıda Kombinaları A.Ş. girdiği ekonomik darboğaza karşı yaklaşık 5 yıldır sürdürdüğü ayakta kalma mücadelesine dayanamadı. Temeli 93 yıl öncesine dayanan şirketin yem ve un fabrikası, Balıkesir İcra Dairesi tarafından satışa çıkarıldı.

Altıeylül sınırları içerisinde Balıkesir-İzmir karayolu üzerinde ve 26 bin metrekare arsa üzerine kurulu olan Kula Gıda Kombinaları Fabrikası 196 milyon muhammen bedelle satışa çıktı.

Açık artırma yöntemiyle yapılacak olan satış 4 Şubat 2025 tarihinde gerçekleşecek.

CUMHURİYETİN İLK FABRİKALARINDAN

Kula Gıda Kombinaları AŞ, yaşadığı mali darboğazı aşamayınca 2019 yılında mahkemeye başvurdu. Balıkesir Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada şirkete yönelik konkordato geçici mühlet kararı verildi.

Un ve yem markaları ile öne çıkan Kula Gıda’nın ikinci kuşak temsilcisi Ahmet Kula, Balıkesir Sanayi Odası Başkanı olarak görev yaptı. Dev şirketin temeli 1932 yılında atıldı.

Şirket bir süre toparlasa da yem şirketlerine ödeme yapamayınca icralık oldu. Balıkesir İcra Dairesi, borçlarını ödeyemeyen Kula Yem ve Un fabrikasını 196 milyon 818 bin TL bedelle satışa çıkardı. Satıştan elde edilecek gelir ise alacaklı olan yem şirketlerine verilecek.


Sanayi Odası başkanlığı döneminde Ahmet Kula (sağda), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile bir törende görülüyor.

FABRİKA ve ALANIN ÖZELLİKLERİ

Balıkesir İcra Dairesi’nin bilirkişilere hazırlattığı rapora göre taşınmazın özellikleri şöyle:

Balıkesir İli, Altıeylül İlçesi, Kesirven Mahallesi, 179 Ada, 5 Parsel sayılı taşınmaz için aldırılan bilirkişi raporuna göre; taşınmazın "Bahçeli Yem Fabrikası Un Fabrikası Paketleme Un Anbarı Buğday Silosu Yatay Ambar Sosyal ve İdari Bina ve Müştemilatı" nitelikli olduğu, taşınmazın Onburda AVM'nin önünden geçen Yeni İzmir Yolu üzerinde güneydoğu istikametine doğru yaklaşık 3,29 km ilerledikten sonra yolun solunda kaldığı, taşınmaz üzerinde; yardımcı idari binası, kulübe, idari bina, kantar binası, sosyal tesis, kazan dairesi, atölye, trafo binası, ana fabrika binası yapılarının bulunduğu, yardımcı idari binanın 107 m2 alanlı tek katlı inşaa edildiği ve yaklaşık 30 yıllık olduğu, dış cephesi dış cephe boyalı, pencereleri pvc doğrama olduğu görüşmüştür.

TEMELİ 93 YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR

Kula’nın geçmişi 1930’lu yıllara uzanıyor. O tarihte tarım ürünlerinin en önemli kalemleri, Türkiye’nin ticari hayatını da yönlendiriyordu. Aynı yıllarda bugünkü Kula’nın temelini atan ve zahire alım satımıyla ilgilenen Ahmet Kula, 1932 yılında Balıkesir Ticaret Odası’na ticari sicil kaydını yaptırır ve şirketini faaliyete geçirir. 1959 yılında ise Balıkesir Ticaret Borsası’na kaydolur. Ahmet Kula, 1960’lı yılların başında kuruluşunu şirketleştirme kararı alır ve 1963 yılında Ahmet Kula ve Oğulları Kolektif Şirketi kurulur.

TÜRKİYE'NİN 500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU ARASINDAYDI

Günümüzde Kula Yağ ve Emek Yem adı ile tanınan kuruluş 1968’de ham ayçiçek yağı üretimine başladı. Başlangıçta sadece yağ üretimine ağırlık veren Kula, bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda yatırımlara yönelmeyi tercih ederek 1980 tarihinde, bölgenin köklü şirketlerinden UNİŞ’i satın alır ve Kula Un markasıyla un üretimine başladı.

1989 tarihinde ise Emek Yem ile yem sektörüne girdi. 1991 yılında sofralık yumurta üretimiyle farklı bir sektöre adım atan Kula, 2000 yılında civciv üretimi için damızlık ve kuluçka tesislerini kurarak faaliyete başladı. Kula 2023 yılında yaptığı üretimle Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşun arasına girmişti.