BİLGİ

Kurban Bayramı birinci günü ne zaman? 2023 Kurban Bayramı tarihi

İslam aleminin büyük bir iştiyakla idrak ettiği Ramazan ve Kurban bayramları birlik ve beraberliğin, kardeşlik ve yardımlaşma duygularının en yoğun yaşandığı zaman dilimleri oluyor.

Ramazan ayında fitre ve zekatlarla gözetilen yetim, öksüz ve kimsesizler Kurban bayramında da unutulmuyor.

Bayram namazlarıyla birlikte başlayan coşku, iyilik duyguları yüklü mesajlarla dalga dalga yayılıyor.

Her Kurbanda farz namazların ardından okunan teşrik tekbirleri, arefe günü sabah namazıyla birlikte başlayıp Kurban bayramının dördüncü günü ikindi namazıyla birlikte sona erecek.

KURBAN BAYRAMI  28 HAZİRAN'DA

Bu yıl 27 Haziran Salı günü Kurban bayramının arefesi idrak edilecek ve 28 Haziran 2023 Çarşamba günü İslam alemi, Kurban bayramının birinci gününü kutlayacak.

2023 KURBAN BAYRAMI 1. GÜNÜ NE ZAMAN?

2023 Kurban Bayramı tarihleri, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan dini takvim sonrasında belli oldu.

Buna göre; Kurban Bayramı'nın 1. günü bu yıl 28 Haziran'da idrak edilecek. Bayram, 1 Temmuz Cumartesi akşamı sona erecek.

BAYRAM TATİLİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

2023 Kurban Bayramı bu yıl 28 Haziran Çarşamba gününe denk geliyor. 26 Haziran Pazartesi ve 27 Haziran Salı günü de hükümet tarafından tatil ilan edildiği için bayram tatili hafta sonu tatilleriyle beraber toplamda 9 gün olacak.

Buna göre; Bayram tatili 24 Haziran Cumartesi günü başlayıp ve 3 Temmuz tarihinde sona erecek.

TAKSİTLE KURBAN ALINABİLİR Mİ?

Kurban, Allah’a yakınlaşma niyeti ile yerine getirilen bir ibadettir. Bu amaç ise ancak kişinin kendi mülkiyetindeki hayvanı kurban etmesi ile gerçekleşir (Kâsânî, Bedâi‘, V, 76). Mülkiyet, hayvanı bizzat yetiştirme, hibe veya miras yolu ile olabileceği gibi satın alma yolu ile de gerçekleşebilir.

Esasen vadeli satış caizdir (Mevsılî, el-İhtiyâr, II, 59). Taksit ise, borcun ödenmesinin belirli birkaç zamana vadeli olarak geciktirilmesidir (Mecelle, md. 157). Buna göre taksitlendirme yolu ile satın alınan bir mal, alıcının mülkiyetine geçtiğine göre, bu yolla alınan bir hayvanın kurban edilmesinde bir sakınca yoktur.