Refahyol döneminde uyguladığı ekonomiyle her kesimden insanın yüzünü güldüren merhum Başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın danışmanları arasındaki Prof. Dr. Mete Gündoğan, günümüz ekonomi politikalarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarına yenisini ekledi.
Prof. Dr. Mete Gündoğan, sosyal medya platformu X hesabından "Du bi bakalım, elde ne var?" başlığını kullandığı paylaşımıyla Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e seslendi.
Enflasyonun düşürülmesi amacıyla ortodoks ekonomi kitaplarında yazılan her şeyin uygulandığına dikkat çeken Prof. Dr. Mete Gündoğan, bakan Şimşek'e "Bütün bunlara rağmen enflasyon düşmezse, bence, okuyup ezberlediğiniz o kitapları yiyin." tavsiyesinde bulundu.
Gündoğan, bakan Şimşek'e hitaben şunları yazdı:
"Önceliğimiz enflasyon, dediniz ve şunları yaptınız; Sanayi üretimi yavaşladı. Hizmet üretimi de yavaşlıyor.
Asgari ücrete yapılan %30 zam ile maliyet tarafı da baskılandı. Yüksek faizlerle talep tarafı zaten baskı altında.
Yani ortodoks ekonomi kitaplarınızda yazılan her şeyi yaptınız.
Bütün bunlara rağmen enflasyon düşmezse, bence, okuyup ezberlediğiniz o kitapları yiyin.
Çünkü başka yapacak bir şeyiniz yok!
Ya da alın o kitaplarınızı uygun bir yere koyun. Öyle bir koyun ki bir daha ortaya çıkamasınlar. Kimse, geri çıkaracak cesareti de bulamasın..."
Du bi bakalım, elde ne var?
— Prof. Dr. Mete GÜNDOĞAN (@mtgundogan) December 29, 2024
Önceliğimiz enflasyon, dediniz ve şunları yaptınız;
Sanayi üretimi yavaşladı.
Hizmet üretimi de yavaşlıyor.
Asgari ücrete yapılan %30 zam ile maliyet tarafı da baskılandı.
Yüksek faizlerle talep tarafı zaten baskı altında.
Yani
ortodoks ekonomi… pic.twitter.com/mqxWZBn48V
METE GÜNDOĞAN KİMDİR?
Mete Gündoğan, 1963 Balıkesir – Dursunbey doğumludur.
İlköğretim ve Lise tahsilini Ayvalık ilçesinde tamamladı.
Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Lisans çalışmasını bitirdikten sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Yüksek Lisans çalışmasına başladı. Tez aşamasında British Council’den kazanmış olduğu bursu değerlendirmek üzere İngiltere’ye gitti. Cranfield Teknoloji Enstitüsü’nde Üretim Sistemleri Mühendisliği alanında Yüksek Lisans (1990) çalışmalarını tamamladı.
Doktora’sını (1995) yine İngiltere’de, Cranfield Üniversitesi Endüstri ve Üretim Sistemleri Mühendisliği alanında yaptı.
Doçentliğini 2000 yılında aldı. Balıkesir Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi (yarı zamanlı), Polis Akademisi (yarı zamanlı) ve Uluslararası Saraybosna Üniversitesi ve Bartın Üniversitesi’nde çalıştı.
Akademik çalışmalarının yanı sıra Dr. Gündoğan,
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Araştırma ve Geliştirme Planlaması Müdürlüğü’nde araştırma mühendisi ve bir müddet de müdür olarak görev aldı.
Devlet Planlama Teşkilatı’nda (DPT) Bilim ve Teknoloji Sektörü uzmanı,
Başbakanlık Başmüşavirliği ve
TBMM’nde müşavir görevlerinde bulundu.
Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği’nde açılan 20nci Dönem Kamu Diplomasisi Kursunu tamamladı.
Çeşitli sanayi çalışmaları ve tecrübeleri çerçevesinde,
Akıncı F-16 Uçak Fabrikası’nda (TAI) Kalite Teminat Sistemleri Başmühendisi olarak çalıştı.
Avrupa Ford Motor Fabrikalarında (Köln-Almanya, Genk-Belçika, Valencia-İspanya, Bordeaux-Fransa ve Dagenham-İngiltere) “Bilgisayar Destekli Bakım Yönetim Sistemi” projesinde mühendis olarak çalıştı.
Özel sektörde üst düzey yöneticilik ve danışmanlık da yapan Dr. Gündoğan, Balkanlarda ve ülkemizde özelleştirmeden alınan birçok fabrikanın devreye alınması projelerini gerçekleştirdi.
Evli ve dört çocuk babası olan Prof. Dr. Gündoğan İngilizce ve Fransızcanın yanı sıra kısıtlı derecelerde Felemenkçe, Boşnakça ve Arapça bilmektedir.
Uluslar arası ve ulusal düzeyde birçok yayını bulunan Prof. Dr. Mete Gündoğan’ın akademik ilgi alanları:
Sistem Analizi ve Tasarımı, Üretim Yönetimi Sistemleri, Üretim Planlama ve Kontrolü, Teknoloji Yönetimi, Kalite Teminatı, Toplam Kalite Yönetimi, Bakım / Onarım Planlaması ve Yönetimi, Mühendislik Ekonomisi, Maliyet Analizleri ve Muhasebesi ve Ekonomi (Mikro ve Makro)’dir.