Önceki yıllarda Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) tarafından gündeme taşınan şehir merkezlerindeki muhtarlıkların kaldırılması konusu yeniden konuşulmaya başlandı. Birçok konunun e-devlet üzerinden halledildiği görüşü ileri sürülerek şehirlerde muhtarların eskisi kadar etkin olmadığına dikkat çekiliyor!

Şehir ve kasabalarda mahallenin adeta ‘patronu’ olan muhtarların neredeyse kalbini tekleten kötü haber kısa sürede yayıldı.

Hükümetin, artık çok fazla işlevi kalmadığını düşündüğü muhtarlık sistemine son verecek çalışma yürüttüğüne ilişkin haberler kamuoyunda büyük ilgiyle izlendi. 
 
Bu haberlerde, belediye sınırları içinde kalan mahallelerde muhtarlık olmayacağı ve muhtarların yaptığı nüfus, seçim ve ikametgâhla ilgili işlerin e-devlet üzerinden yürütüldüğüne dikkat çekiliyor.
Buna karşın köy muhtarları ise, yerini daha güçlendirilmiş şekilde koruyacakları, yetkilerinin arttırılacağı, özlük haklarının da iyileştirileceği konuşuluyor.
Yasal düzenlemenin bu dönem çıksa bile uygulama gelecek seçimden sonra yürürlüğe gireceği kaydedildi. 

50 BİN MUHTARI ÜZEN HABER
Muhtar Dernekleri Federasyonu’nun verilerine göre, Türkiye’de yaklaşık 50 bin mahalle muhtarı bulunuyor. Muhtarlar belediye başkanlarıyla aynı anda ve aynı süreyle 5 yıllığına seçiliyor. Mahalle muhtarları bölgesinde ikamet edenlerin nüfus, yer değiştirme, seçim gibi işlerine bakıyor. 
Köy muhtarlarının görev kapsamı ise daha geniş. Köy muhtarları, devlet ile köylü arasında köprü görevi üstleniyor. Okuldan askerliğe ve evliliğe kadar bir dizi iş için muhtarlığın onayı gerekiyor. Muhtarlar, 1977 yılından bu yana bütçeye konan ödenekten asgari ücret üzerinden maaşlarını alıyor.


PEKİ MUHTAR DERNEKLERİ NE DİYOR?

Türkiye Muhtarlar Federasyonu ve Muhtarlar Konfederasyonu yöneticileri, muhtarlıkların kaldırılacağına ilişkin iddiaların yeniden gündeme gelmesi  ve sosyal medyada yoğun şekilde paylaşımlar yapılması üzerine şu görüşleri dile getirdi.

Büyükşehirlerde Muhtarlıkların kaldırılması değil, yeni hizmet alanlarının oluşturulması ve gerekli kanuni düzenlemelerin yapılması kaçınılmazdır. 200 yıllık demokrasi tarihinin temel taşı muhtarlık müessesinin aynı zamanda bir kültür mirası olduğu unutulmamalıdır.

Muhtarlık 1933 yılında kaldırıldı ancak 1944 yılında 4541 sayılı kanun ile tekrar muhtarlık müessesesinin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmıştır.

Muhtarlık halkın sosyal yaşantısının bir parçasıdır, Muhtar halkın sırdaşı, yoldaşı ve devletin en uç noktadaki ayrım yapmadan hizmet yapan birimidir. Muhtarlığın önemini anlamak için 1933 - 1944 yılları iyi analiz edilmelidir. Muhtarlık müessesesinin kaldırılmaya değil, yeni kanunlara ihtiyacı vardır.

Yapmış olduğumuz ​görüşmelerde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Hükümeti Sisteminin gündeminde muhtarlık müessesesinin kaldırılması gibi bir düşünce ve çalışma yoktur...

MUHTARLIK HAKKINDA

Muhtar seçilmiş kişidir.. Ve muhtarın herhangi bir siyasi partisi bulunmaz.. Hiçbir siyasi partinin hiçbir siyasi parti liderinin gücünü arkasına alarak seçime girmez.. En demokratik seçim muhtarlık seçimidir..

Muhtarlığı sadece evrak mühürlemek olarak görürseniz elbetteki e-devletten evraklar temin edileceğinden muhtarın görevi azalıyor.. Oysa muhtarın görevi sadece evrak mühürlemek değildir.. Muhtarlık mahalleyle özdeşleşmiş bir kurumdur..

200 yıllık geçmişi bulunan kaldırıldığında işlerin yürümediği tarihte görülmüştür..

Cumhurbaşkanı Recep TayyiP Erdoğan’ın Muhtarlara önem vermesinin en büyük nedeni.. Ülkenin en ücra köşesinde var olan sorunun ivedi yetkililere bildirerek sorunun çözüme kavuşması..

Bir mahallede var olan sorunlar ne kadar çabuk çözülürse vatandaş ile devlet arasındaki bağ güçlenir..

Muhtar devlet ile vatandaş arasında bir köprüdür. Muhtar mahallenin tabiri caizse acil servisidir..

Muhtar başınız dara düştüğünde devletin ilk kapısıdır. Muhtar devletin içerisinde olup hem vatandaşına hem devletine yakın olan bir başka organ yoktur

. Muhtar Mahallesinde çalışma saatleri kanunla belirlenmiş olup, ancak 24 saat mesai yapan, gecenin hangi saatinde olursa olsun kapısını çalacağınız, kendisine ulaşacağınız devletin temsilcisidir.

Muhtar acınızı, sevincinizi paylaşan, yanmayan sokak lambanıza koşan, yolunuzun açılmasına öncülük eden, alınmayan çöpünüzle ilgilenen, mahalledeki yoksulu, yetimi, garip gurebayı gözeten, kısacası her kurumla aranızda köprü görevi yapan bir kurumdur. Avukatlık işi olan da, komşusuyla kavga eden de, kızı kaçan da, devletle işi olan da muhtara koşar..

Muhtar bazen avukat, bazen müdür, bazen anne, bazen baba olur. Kimin ne işi varsa önce muhtara koşar..

Elleriniz İçin Yoğun Nemlendirici: Kuru Ciltlere Özel Çözüm Elleriniz İçin Yoğun Nemlendirici: Kuru Ciltlere Özel Çözüm

Muhtar mahallenin her şeyine koşar..

Muhtarla özelinizi paylaşır, içinizi döker, dertlerinizi yanarsınız..

Evet muhtarlık sadece evrak mühürlemekten ibaret değildir..

Muhtarlık ahde vefa, kadim dostluklara kapı, yetimlere ses, hizmetlere öncülük etmektir..