Röportaj: Macit ERMİŞ
Madencilik alanında önemli bir geçmişe sahip Balya, Fransız şirketinin arkasında bırakıp gittiği siyanürlü atıkların yol açtığı olumsuzlukları neredeyse bir asırdır yaşıyor. Yöre insanının "başbelası"na dönüşen atıkların nasıl bertaraf edileceği konusunda henüz net adımlar yok. Balya Belediye Başkanı Organ Gaga ile hem maden atıklarını, hem ilçenin geleceğini konuştuk. CHP'li başkan, yeni dönemdeki hedeflerini anlattı, önceliği kırsal kalkınmaya vereceklerini söyledi.
Balya Belediye Başkanı Orhan Gaga; yeni hedeflerini şöyle açıkladı:
“Kırsal Hizmet Müdürlüğü kurulacak,veteriner ekibimiz hayvanlara ücretsiz sağlık hizmeti verecek. Ziraat Mühendisi ekibimizde 46 kırsal mahallerde toprak analizleri yapacaklar. Süt Fabrikasının inşaat yıl sonunda kadar tamamlanacak 2025 yılında üretime geçecek."
Denizimiz yok, kırsalda hizmetimiz çok
Balya'da bizim denizimiz yok, otel, yat limanı yapacak halimiz bulunmuyor, Kırsal bölgede yaşıyoruz. Balya ilçemizde yaşayan halkımız için hazırladığımız kalkınma planlarımız var.
Kırsal Hizmet Müdürlüğü Hazır
Belediyemiz bünyesinde Kırsal Hizmet Müdürlüğü kuruyoruz. Alt yapısı tamamlandı. Veteriner hekimi ve Ziraat mühendisimiz olacak. Sürekli sahada çalışacaklar. Önümüzdeki seçimde sonra haziran ve temmuz ayında çalışmaya başlayacak. Veteriner hekimimiz damlara girecek. Hasta olan hayvanları ücretsiz tedavilerine yardımcı olacak. Hayvan besiciliği konusunda da danışmalık hizmeti verilecek.
İki Bin Dönüm arazi ekilmiyor.
Tapusu belediyemize ait 3.753 dönüm arazimiz (tarlamız) var. Ekilebilir araziler. Köylümüzle birlikte ekeceğiz. Kira istemiyoruz, Yem, gübre, soğutma tankı, tohum, fide, fidan ve arı kovanı desteği vereceğiz. Üretme niyetinde olana kapımız açık, desteğimiz çok. Yeter ki topraklarımız boş kalmasın.
Topraklar Analiz Edilecek.
Kırsal Hizmetler Müdürlüğünde toprak analiz yapan cihazlarımız olacak. Çiftçimize doğru ve iyi tarımı için destek olacağız.
Tarımda verimliği artıracağız. Tarlarını ekmek isteyenlere pazarlama konusunda yardımcı olacağız.
Süt Fabrikası Yıl Sonunda tamamlanacak.
Balya Kırsal Tarım Kooperatifin inşaatı sürüyor. Yıl sonunda kadar bitecek. 2025 yılında üretime başlayacak.Fabrika çalışacak emekçilerin yarısı kadınlarımız olacak. Süt ürünlerinde peynir, yoğurt, tescilli tereyağ da Balya markasını yaratacağız. Ulusal marketlerin raflarında Balya süt ürünleri yerini alacak. Ülke genelinde yayılacak.
DSİ Gölet Sayısı 10'a çıkacak
Balya ilçesinde Devlet Su İşlerinin 8 göleti tarla sulama amaçlı yapıldı. İki gölet daha yapılacak. Bir bölgemizde göletin faaliyete geçmesi ile balalan fasulyesi üretilmeye başlandı. Bugün marka haline geldi. Sulama ile birlikte diğer tarım ürünlerine de faydası çok oldu.
Balıkesir'de bir ilk
Kaymak meyvesi Balya'da yetişiyor
Kayalar köyü hudutlarında İsmail Karagöz isimli üreticimiz Angus hayvanı yetiştiriyor. 550 metre yükseklikte Balıkesir'de olmayan kaymak meyvesi, mandalina, enginar yetiştiriyor. İklim koşullarına uygun topraklarımız var.
Kurşun Madeninde siyanür yok
Balya da Esen grubunu fabrikası var. 2100 kişi çalışıyor. Emekçilerin yüzde 65'i Balyalı. Bu fabrikada siyanür kullanılmıyor. Zararlı başka kimyasal madde kullanıyorlar.
4 Milyon ton Siyanürlü atıklar
Siyanürlü atıklar Balya'nın baş belası, insanlarımız kanserden ölüyor. Hayvanlarımız telef oluyor.
Manyas Barajı ve Gölü siyanürlü suyun etkisinde. Çevre Bakanlığının ve İstanbul Teknik Üniversitesinin hazırladığı raporlara duyarsız kalındı. 150 Yıllık Maden Atıkları Manyas barajını ve gölünü kirletiyor. Maden atık alanı ilçemiz halkının karabasını gibi Gönen, Manyas, Bandırma ve Bursa Karacabey yerel yöneticileri de en az Balya kadar duyarlı olmalı.
4 Milyon Siyanürlü atıkları bertaraf edilmesi ve bugüne kadar verdiği zararın telafisi için dosyalar hazırlandı. Gerekiyorsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar olayı taşıyacağız."
Başkan Orhan Gaga ile Balya, küllerinden yeniden doğuyor.