BALIKESİR'in kuzusu ve Mihaliç peyniri ile meşhur ilçesi İvrindi, beş yıl önce faaliyete geçen altın ve gümüş madeni sayesinde ekonomik hareketlilik olarak büyük değişim yaşadı. İlçenin sosyal ve kültürel yaşamına önemli katkıları olan TÜMAD'a ait Altın ve Gümüş İşletmesi bin 250 kişiyi istihdam ediyor.
2019 yılında “Yığın Liç” yöntemiyle üretim faaliyetine başlayan İvrindi'deki altın ve gümüş madeni işletmesinde açık ocaklardan üretilen cevher, yıllık 7,76 milyon ton kapasiteli tesiste %68,5 verimle zenginleştirilerek, altın ve gümüş dore elde ediliyor.
YENİ BAŞKAN MADENDE
İLÇENİN önümüzdeki günlerde İYİ Parti'den CHP'ye katılması beklenen yeni belediye başkanı Önder Lapanta, Kaymakam Umut Pazarcı ile beraber gittiği altın madeninde incelemelerde bulundu.
Seçim öncesinde İvrindi halkına önemli vaadlerde bulunan başkan Lapanta, altın madeni yöneticileri ile birlikte bölgenin kalkınması için yapılması gerekenler hakkında görüşme gerçekleştirdi.
Yılda 7.65 M ton üretimin yapıldığı madendeki incelemelerinin ardından Başkan Önder Lapanta, "İşletme Müdürü Yahya Kemal Uzuner ve Kamu Toplum İlişkileri Yöneticisi İrem Özçelik’e Türkiye’de ve dünyada altın madenciliği hakkında yaptıkları teknik ve sosyal bilgilendirmeler sebebiyle teşekkür ediyoruz" açıklamasını yaptı.
İVRİNDİ ALTIN
ve GÜMÜŞ MADENİ HAKKINDA
Toplam Satılabilir Metal: 766.000 ons / 23,8 ton altın
1.511.000 ons / 47 ton gümüş
Maden Isletme Ömrü: 9 yıl
Ortalama Altın Tenörü: 0.62 g/t
Yıllık Üretim: 7.65 M ton
İlk Yatırım: 165 Milyon $
İstihdam: 1250 kisi
Balıkesir ili İvrindi ilçesi sınırları içerisinde yer alan Altın ve Gümüş Madeni İşletmesinde Sürdürülebilir madencilik kriterleri uygulanmaktadır.
Yöre halkının ekonomik kalkınmasının yanı sıra, eğitim, sağlık, altyapı, yerel satınalma ve yerel istihdamın geliştirilmesi için projeler üretilerek, sosyal onay gözetilmektedir.
Yığın liç alanı, 50 santim sıkıştırılmış kil ve yüksek yoğunluklu jeomembran ile geçirimsiz hale getirilir. Tamamen geçirimsiz olduğu, kamu ve bağımsız denetçiler tarafından test edilerek, sertifikalandırılır.
2019 yılında “Yığın Liç” yöntemiyle üretim faaliyetine başlayan İvrindi işletmesinde açık ocaklardan üretilen cevher, yıllık 7,76 milyon ton kapasiteli tesiste %68,5 verimle zenginleştirilerek, altın ve gümüş dore elde edilmektedir.
Madende patlatmalı açık ocak işletim yöntemi ile cevher 4 açık ocaktan üretilmektedir.
Açık ocaklarda kayacın gevsetilmesi amaçlı milisaniye gecikmeli patlatma kullanılarak gürültü ve titreşim en aza indirilmektedir. Patlatma sonrasında, ocaklardaki cevher ekskavatör ve kamyonlar yardımıyla cevher stok alanına, cevher içermeyen kayaçlar ise pasa döküm alanına tasınmaktadır.
Kırıcılardan geçirilerek tane boyutu 6 mm’ ye indirilen cevher, Aglomerasyon ünitesine gönderilerek çimento su karışımı ile birleştirilir ve topaklanması sağlanarak, hareketli konveyörlerle liçi alanına taşınarak serilen cevher üzerinde seyreltilmiş siyanürlü çözelti ile damlama işlemi başlatılır.
Bu işlemle sıvı faza geçirilen altın ve gümüş metali, ADR ünitesinde kazanılarak altın ve gümüş içeren dore elde edilir.
Madende çalışma biten her alanda doğal habitatına uygun rehabilitasyon yapılmaktadır.