GÜNCEL

VALİ, BANDIRMALILARI BUGÜNDEN UYARDI

Vali Turhan, çok yakın zamanda çok güçlü sanayi kuruluşlarının bölgede olacağını vurgulayarak, Bandırmalılara büyük değişime hazırlıklı olmaları çağrısında bulundu. Borsanın laboratuvarını gezen Turhan, yapılan çalışmalara hayran kaldı

Vali Ahmet Turhan, Bandırma Ticaret Borsası'nın (BTB) 'Genişletilmiş Kurullar Toplantısı’na katıldı. Vali Turhan, protokol ve borsa üyelerine Bandırma’nın geleceği konusunda çok önemli mesajlar verdi.  Yakın zamanda çok güçlü sanayi kuruluşlarının Bandırma’da olacağına dikkat çeken Vali Turhan, kurulması düşünülen ikinci üniversiteyi Bandırma’nın kaldıracak potansiyele sahip olduğunu dile getirdi. Toplantı öncesinde Bandırma Ticaret Borsası Hububat ve Analiz Laboratuvarlarında incelemelerde bulunan Vali Turhan, laboratuvarda yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

SEZGİN: 100 BİN TON DEPOLAMA KAPASİTEMİZ VAR

Açılış konuşmasını BTB Başkanı Halit Sezgin'in yaptığı toplantıda Bandırma Ticaret Borsası hakkında açıklamalarda bulunan Sezgin, "1940 yılında kurulan Bandırma Ticaret Borsası Türkiye borsaları arasında 22. sırada yer almaktadır. Alıcıyı ve satıcıyı bir araya getiren bir özelliğe sahibiz. Türkiye'de satış salonu olan 113 adet borsa var. Ancak 10 tanesi alıcıyı ve satıcıyı bir araya getiriyor. Türkiye'deki borsalar arasında akredite olan ender borsalar içinde yer alıyoruz. Akrediteli borsa olarak Avrupa'daki bir borsa üyelerine hangi hizmeti veriyorsa biz de aynı hizmetleri veriyoruz. Şu anda borsamıza Bursa Karacabey ve Nilüfer köylerinden ürünler geliyor. Nihai piyasa burada oluşturuluyor. Ayrıca Hububat Laboratuvarında yetki alan iki borsadan birisiyiz" dedi. 2012 yılı işlem hacminin 2 milyar 900 milyon lira olduğunu belirten Sezgin, "Borsamız depolama kapasitesi bakımından Türkiye birincisi oldu. 100 bin ton depolama kapasitesine sahibiz. Biz hedeflerimizi büyük koyduk, belki hayal kurduk ama gerçekleştirmeyi başardık” diye konuştu.

"EKMEK İSRAFININ ÖNÜNE GEÇMEK İSTİYORUZ"

Borsa Başkanı Halit Sezgin geçtiğimiz ay Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı ve önemini her daim vurguladığı ekmek israfına yönelik yaptıkları çalışmalardan da bahsederek, "Ülkemizde yıllık 1,5 milyar liralık ekmek israf edilmektedir. Bu yılda 500 kilometrelik duble yol yapılabilecek bir paraya eş değerdir. Ekmek israfına yönelik başlatılan çalışmalarda da şu anda en başarılı ikinci borsa seçildik" dedi.

“ÇOK BÜYÜK SANAYİ KURULUŞLARI BANDIRMA’YA GELECEK”

Bandırma sanayi dünyasına da seslenen Vali Ahmet Turhan, 2023 hedefine ulaşabilmek için Bandırmalı sanayicilerinde ihracat rakamlarını en az 3-5 kat arttırması gerektiğini söyledi.

Bandırma’nın ilçe sınırlarına sığmayan önemli bir konumda olduğuna dikkat çeken Vali Turhan, yakın zamanda çok güçlü sanayi kuruluşlarının Bandırma’ya geleceğini ifade etti.

Vali Turhan, “Önümüzdeki süreçte İstanbul İzmit ve Trakya’nın çevre düzen planlarında sanayileri kent dışında ve sanayilerinin önemli bir kısmı Güney Marmara’ya geliyor. Biz istesek de istemesek de bununla karşılaşacağız ve yakın zamanda karşılaşacağız. Çok güçlü sanayi kuruluşları Bandırma bölgesinde olacak. Bu sanayi kuruluşları sadece tarıma dayalı değil, çok güçlü sanayi kuruluşları bölgemizde olacak” dedi.

“BANDIRMA BÖLGESİNDEKİ SANAYİLEŞME İYİ YÖNETİLMELİ”

Bandırma bölgesindeki bu sanayileşmenin iyi olmasının yanında riskli olduğuna da vurgu yapan Vali Turhan, “Sanayileşme çok iyi yönetilmeli. Bu yönetilemezse örnekleri çevremizde var. İznik’te İstanbul’da birçok yer yaşanmaz bölgeler olmuş. O açıdan aynı duruma düşmemek için bu süreci yönetmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Büyükşehirlere yakın olan Balıkesir’in hep ikinci planda kaldığını kaydeden Vali Turhan, yaşanan süreçte Balıkesir açısından çok önemli bir dönüşüm süreceğinin başladığını söyledi.

Turhan, “Balıkesir olarak önemli bir coğrafyada yer alıyoruz ve güçlü dinamiklerimiz var. Bu zamana kadar büyük şehirlerin yanında olan şehirlerin başına gelenler Balıkesir’in de başına gelmiş ve hep ikinci planda kalmıştır. Ancak önümüzdeki süreç Balıkesir açısından ciddi bir fırsat ve dönüşüm sürecidir. Balıkesir lojistik açıdan belki Türkiye’nin en önemli bölgelerinden bir bölge. Önümüzdeki süreçte İstanbul-İzmir otobanı, yine İzmir-Balıkesir-Çanakkale-Edirne otobanı, yine demiryolları ile denizyolları ve havayolları ile önemli bir lojistik güzergahta. Gerçekten yer altı zenginlikleri açısından büyük imkanlara sahip, tarım ve hayvancılıkta yeri belli, sanayi de de önümüzdeki dönemde ileri bir yerde olacak” diye konuştu.

“ÇEVREYE ZARARLI TESİS KURULMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Önümüzdeki dönemde Balıkesir ve Bandırma için plânlama yönetiminin önemine dikkati çeken Vali Ahmet Turhan, “Güzelim doğamızın, denizimizin heba edilmesine karşı çıkmalıyız. Örneğin, Balıkesir’in körfez bölgesine hiçbir sanayi tesisinin kurulmasına izin vermeyeceğiz. Önce kirletip, sonra temizlemeye kalkmak son derece masraflı bir iştir. Ancak Bandırma ve Erdek bölgelerine kurulmakta olan sanayi tesislerinin yaratabileceği kirlilik konusunda endişelerim var. Bu tesisler, tarım, hayvancılık ve turizme engel olmamalıdır. Kısacası, kullanma ve koruma dengesini çok iyi kurmalıyız” dedi.

“2023 TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN VİZYONU”

Bandırma Ticaret Borsası'nın konuğu olan Vali Ahmet Turhan, Bandırma iş dünyasının hayallerini 2023 Türkiye vizyonuna göre yükseltmelerini istedi.

Turhan, “2023 vizyonunun bir hükümet politikası değil, Türkiye Cumhuriyetinin bir vizyonu. Biz önümüzdeki 10 yıllık süreçte dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmezsek, kişi başı gelirimizi 25-30 bin dolara çıkarmazsak, başımıza çok belalar gelir. Bugün PKK var, yarın Hizbullah olur, başkası olur. 2023’te Balıkesir olarak nerede olmalıyız? Balıkesir’in ihracatı en az 7-8 milyar dolar olması lazım. Yani mevcut ihracatımızın 7-8 katı. Eğer bu hedefe ulaşmak istiyorsak her bir yatırımcımız mevcut ticari faaliyetini mevcuttan en az 3-5 kat arttırması gerekiyor” yorumunda bulundu.

“BANDIRMA İKİNCİ ÜNİVERSİTEYE HAZIR OLMALI”

Balıkesir’de kurulacak ikinci üniversitenin Bandırma’da olmasının kendisi açısından bir mahsuru olmadığını kaydeden Vali Turhan, Bandırma’nın gerekli potansiyele sahip olduğunu ve rahatlıkla kaldıracağını ifade etti.

Kanun teklifi vermekle işlerin bitmediğine dikkat çeken Turhan, “Öncelikle bir ortak akıl oluşturmamız gerekiyor. Ortak bir çaba göstermemiz gerekiyor. Bunun kamuoyunda vatandaşın vicdanında dahi kabul görmesi gerekiyor. Bugün itibarıyla İstanbul’da 60 üniversite var. Kayseri’nin merkez nüfusu 1,2 milyon, dördüncü üniversitesini tamamladı. İkisi vakıf, ikisi devlet. Balıkesir’in 1 milyon 260 bin nüfusu var ve Balıkesir öğrenci dostu bir şehir. Bugün anneler babalar çocuğunu İstanbul’a göndermesiyle Balıkesir’e göndermesi arasında her açıdan ciddi farklar var. Öyleyse bunu hayal olarak görmeyin. Çok ciddi olarak ikinci üniversitenin hazırlıklarına başlamamız gerekiyor” diye konuştu.

“BANDIRMA TİCARET BORSASI BENİ ÜMİTLENDİRDİ”

73 yıllık tecrübeyi çağın gerekleriyle buluşturan Bandırma Ticaret Borsası’nı yürekten kutladığının altını çizen Vali Turhan, “73 yıllık bir tecrübeyi çağın gerekleri ile buluşturup gerçekten dünya gerekçelerine uydurmak zaten başarının sırrı. Artık dünyada yerel diye bir şey yok. Bandırma Ticaret Borsası hakkında gördüklerim ve işittiklerim beni gerçekten ümitlendirdi. Yakın zamanda tarımı çiftçiler değil holdingler yapacak. Bugün burada başlamış durumda. Bunun devamını getirmemiz lazım. Ben bunun bölgemiz açısından önümüzdeki süreçte bir merkez oluşturacağına inanıyorum. Lisanslı depoların gerçekten Bandırma açısından önemli getirileri olacak. Bunun önderliğini yapan Bandırma Ticaret Borsasına da teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Toplantıya, Kaymakam Ali Mantı, Belediye Başkanı Sedat Pekel, İl Genel Meclisi Üyesi Ahmet Okbay ve İlçe Emniyet Müdürü Yusuf Aki ile borsa üyeleri katılırken, toplantı sonunda BTB Başkanı Halit Sezgin, Vali Ahmet Turhan’a plaket takdim etti.

> Kaan BİNGÜL