Zeytinyağı, muhteşem lezzeti ve sağlığa yararları sebebiyle mutfaklarımızda en çok tercih ettiğimiz yağların başında gelir. Sızma zeytinyağından rivieraya, taş baskıdan soğuk sıkıma kadar birçok türünü yemeklerimizde kullanırız. Ancak tariflerimizin vazgeçilmezi olsa da hala zeytinyağı ile ilgili bazı konular ile ilgili yanlış bilgiye sahip olabiliyoruz. Dilerseniz, zeytinyağı hakkında doğru bilinen en meşhur yanlış ¨Zeytinyağında kızartma yapılmaz¨ ile başlayarak zeytinyağı seçimi ve kullanımında hataya yol açan konulara birlikte göz atalım.

Zeytinyağı ile Kızartma Yapılır mı?

edremit-zeytinyag7

Bazı yağlar kızartma yapmak için gereken sıcaklık noktasına varmadan yanabilir. Yanma noktası düşük olan bu yağların kızartma için kullanımı tercih edilmez. Ancak zeytinyağının yanma noktası yüksektir ve kızartmalarda güvenle kullanılabilir. Ege’de yediğiniz balığın sırrını öğrendiniz. 

Zeytinyağının Gerçek Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Zeytinyağının kalitesini anlamak için sadece bazı fiziksel özelliklerine bakmak yeterli değildir. Genellikle zeytinyağı koyu yeşilse ya da kokusu keskinse gerçek zeytinyağı olduğu düşünülür. Ancak zeytinyağının rengi sarıdan yeşile değişik renklerde olabilir, kokusu ise yetiştiği yörenin toprak yapısına göre değişebilir. Zeytinyağının kalitesini belirleyen temel faktörler şunlardır; iklim ve toprak tipi, hasat zamanı, ideal asit oranı, yağ çıkarma şartları, depolama yöntemi, ev içi muhafaza şartları. Zeytinyağının gerçek olduğunu anlamak için kimyasal analizlerin yapılması gerekir. Birçok kalite kontrol testinden geçen Komili zeytinyağlarını tercih ederek kaliteli zeytinyağına ulaşabilirsiniz. 

Elleriniz İçin Yoğun Nemlendirici: Kuru Ciltlere Özel Çözüm Elleriniz İçin Yoğun Nemlendirici: Kuru Ciltlere Özel Çözüm

Zeytinyağı Neden Acıdır?

edremit-zeytinyag1

Zeytinyağı ne kadar acıysa asit oranı o kadar yüksek olduğu düşünülür. Ancak bu da zeytinyağı ile ilgili doğru bilinen yanlışlardandır. Asit oranının yükselmesi zeytinyağının kalitesinin düşmesine sebep olan bir unsurdur. Acı tadın asitlik ile ilgisi bulunmaz. Özellikle sızma zeytinyağı, boğazda acı bir tat bırakır. Bu acılık zeytinin içeriğindeki polifenol adı verilen doğal bileşenlerden kaynaklanır. Sızma zeytinyağının ideal asit oranı %0.8’dir ve acı hissi en yüksek, kaliteli bir zeytinyağı türüdür. Özellikle soğuk yiyeceklerde natürel sızma zeytinyağı kullanarak zeytinin yoğun aromasını hissedebilirsiniz.

Zeytinyağı Hangi Renk Olmalıdır?

“Zeytinyağı koyu yeşilse lezzetlidir.” diyorsanız size zeytinyağı tadımının inceliğinden bahsetmek isteriz. Zeytinyağı tadımı yani degüstasyon kobalt mavisi bardaklarda yapılır. Çünkü bu doğru bilinen yanlışın tadımı yapan kişinin fikrini etkilemesi istenmez. Sarı ya da sarıdan yeşile hangi tonda olursa olsun renk zeytinyağının kalitesini göstermez. 

Zeytinyağı Nasıl Kokmalıdır?

zeytinyagi-bacem2

“Zeytinyağı sadece zeytin kokar”cümlesini sık sık duymuş olabilirsiniz. Zeytinyağının aroması, elde edildiği ağacın etrafında yetişen bitki türlerinden de etkilenir. Zeytinyağının küf ya da toprak gibi ekşi kokmaması, meyvemsi, aromatik bir kokuya sahip olması gerekir. Domates, enginar ve taze meyve kokusu ile bezenmiş gurme bir zeytinyağını tatmak için Komili Tek Bahçe lezzetini deneyebilirsiniz.

Zeytinyağının Yıllanması Gerekir mi?

Zeytinyağının tadının ortaya çıkması için yıllanması gerekmez. Aksine hasat sonrası en kısa sürede yağın çıkarıldığı zeytinyağı türleri daha kalitelidir. Zeytinyağının raf ömrü ortalama 2 yıldır. Ancak kapağı açıldıktan sonra sıcağa maruz bırakılmaması, kapağının açık tutulmaması ve karanlık bir yerde saklanması gerekir. Muhafaza şartlarına dikkat ederek zeytinyağını en taze ve lezzetli şekilde tüketebilirsiniz.

Zeytinyağının Acılığı Nasıl Giderilir?

edremit-zeytinyag3

Zeytinyağı seçimi damak zevkine göre değişebilir. Riviera gibi acılık hissi daha az ya da sızma gibi daha acı bir zeytinyağı tercih edebilirsiniz. Ancak asit oranını düşürmek için zeytinyağı şişesine ekmek ya da defne yaprağı koyma gibi uygulamalar hatalıdır. Bu uygulamalar zeytinyağının daha çabuk bozulmasına sebep olabilir. 

En Kaliteli Zeytinyağı Soğuk Sıkım mı Taş Baskı mı?

Taş baskı ve soğuk sıkım, zeytinyağını elde ederken tercih edilen yöntemi ifade eder. Kalitesini doğrudan belirleyen bir unsur değildir. Dilerseniz geleneksel taş baskı dilerseniz de taze soğuk sıkım lezzetini yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

Zeytinyağı Isınınca Trans Yağ mı Ortaya Çıkar?

Zeytinyağı ısınınca trans yağ ortaya çıkmaz. Tüm sıcak yemeklerinizde zeytinyağını güvenle kullanabilirsiniz. Zeytinyağı ile pişirebileceğiniz pratik tariflere göz atmak için Şefin Önerileri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Hakiki Zeytinyağı Buzdolabında Donar mı?

“Hakiki zeytinyağı buzdolabında donar” zeytinyağı ile ilgili yaygın olarak kabul edilen yanlışlardandır. Zeytinyağı buzdolabında donar. Ancak donması saf zeytinyağı olduğunu göstermesi açısından yeterli bir kriter değildir. Hangi sıcaklıkta donacağı ise zeytinyağının yapısına göre değişebilir. Zeytinyağını tuz ruhu ile karıştırıp rengini gözlemlemek ya da su ile karıştırıp ayrışmasını beklemek gibi yöntemler de yağın hakikiliğini ölçmede kullanılmaz. ¨Hakiki zeytinyağı nasıl anlaşılır?¨ sorusunun cevabını verebilmek için laboratuvarlarda zeytinyağının kimyasal analizlerinin gerçekleştirilmesi gerekir. 

Hangi Tavada Zeytinyağı Kullanılır?

Zeytinyağının sadece teflon ya da seramik gibi yapışmaz tavalarda kullanılabildiğine dair yanlış bir bilgi vardır. Zeytinyağı döküm ya da çelik gibi diğer tava türlerinde de rahatlıkla kullanılabilir.