Edremit yolu üzerindeki Kuvayi Milliye Anıt Park alanında 15 dakika süren törenle kutlandı. Gaziler ve öğrenciler ile il protokolünden bazı isimlerin yer aldığı Balıkesir'in Gurur Günü'ne şehrin kanaat önderleri niteliğindeki meslek kuruluşlarıyla sivil toplum örgütleri temsilcilerinin ilgi göstermemesi dikkat çekti. Siyasilerden ise tek katılım olmadı!
BALIKESİR SADECE BU KADAR DEĞİL!
İstiklal Madalsı için
mücadeleye devam
Kuvayı Milliye Günü kapsamında düzenlenen kutlama programlarına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın yaptığı konuşmada “İlk kurşun da son kurşun da memleketimiz Balıkesir’de atıldı. İstiklal Madalyamız için mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Balıkesir Valiliği koordinesinde düzenlenen Kuvayı Milliye Günü kutlamalarına katıldı. 41 Bayrak Adam anısına Okuma Yurdu’ndan Alaca Mescit’te kadar Balıkesir protokolü, şehit ve gazi dernekleri, Büyükşehir Belediyesi Bandosu, üniversiteliler, liseliler ve Kuvayı Milliyecilerin torunu her yaştan birçok Balıkesirli ile birlikte kortej yürüyüşü gerçekleştiren Başkan Ahmet Akın daha sonra da Kuvayı Milliye Anıtı’nda düzenlenen kutlamalara katıldı.
“41 BAYRAK ADAM,
KUVAYI MİLLİYE’NİN ATEŞİNİ YAKTI”
Kuvayı Milliye’nin torunları olarak Kuvayı Milliye’nin başşehri Balıkesir’de ‘Kuvayı Milliye Günü’nü en güzel şekilde kutladıklarını ifade eden Başkan Ahmet Akın “Başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kurtuluş Savaşımızın tüm kahramanlarını rahmet, minnet, sevgi ve saygıyla anıyorum. Hemşehrilerimin de Kuvayı Milliye Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum. 15 Mayıs 1919’da İzmir’i işgal eden Yunan düşman kuvvetlerinin Balıkesir’e geçişini durdurmak için harekete geçen Yiğit Balıkesirliler, şehrini kurtarmak için Alaca Mescit’te bir araya geldiler. Hemen ardından 16 Mayıs’ta milli mücadeleyi başlatan 41 Bayrak Adam, Kuvayı Milliye’nin ateşini yaktı. 3 gün sonra düşmana karşı ilk hareketi başlattılar. İşte bu yüzden Balıkesir, Kuvayı Milliye’nin başşehri.” dedi.
“İLK KURŞUN DA
SON KURŞUN DA BALIKESİR’DE ATILDI”
15 Mayıs’ta bu topraklara göz dikenlere, 16 Mayıs’ta Yiğit Balıkesirliler’in birlik olarak milli mücadeleyi başlattığını söyleyen Başkan Akın “İlk kurşun da son kurşun da memleketimiz Balıkesir’de atıldı. İstiklal Madalyalı, Akıcılar Müfrezedesi’nin mücadele eden yiğitlerinden bir tanesinin torunuyum. Onun İstiklal Madalyası’nı da göğsümüzde taşıyoruz. Milletvekilliği sürecimde hiçbir ayrım yapmadan birlik beraberlik içerisinde İstiklal Madalyamız için mücadele ettik, etmeye de devam edeceğiz” diye konuştu.
VALİ USTAOĞLU:
BAYRAK ADAMLARA MİNNETTARIZ
Valisi İsmail Ustaoğlu ise konuşmasında, Kuvayi Milliye hareketinin başlangıcında aralarında Hasan Basri Çantay'ın da bulunduğu isimlerin mücadelesine dikkat çekti. Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy'un, Milli Mücadelenin bayraktarlığını yapan gazeteler arasındaki Ses'te yer alan Düşman sesi duymak istemezsen, Kardeş sesidir, uyan bu sesten; Kalkınca görür ki akşam olmuş, Vaktiyle uyanmayan bu sesten." dörtlüğünü okuyan Vali Ustaoğlu, Balıkesirliler'in dayanışmasına dikkat çekti.
Ustaoğlu “Alacamescit'te direniş meşalesini yakan ‘41 Bayrak Adam’ olarak anılan Kuva-yi Milliyeciler’e ve bu vatan için canını veren tüm şehitlerimize minnettarız. Ruhları şâd, mekânları cennet olsun.”
KUVAYİ MİLLİYE RUHU SERGİSİ
Bu arada. Kuva-yi Milliye haftası etkinlikleri kapsamında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivinde bulunan Kuvayi Milliye’nin tarihine ışık tutan sergi Şeyh Lütfullah Camii Meydanında halka sunuldu. Sergiye Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş Balıkesir Emniyet Müdürü Hasan Yiğit, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ferit Gündoğdu, Volkan Altınöz, AFAD Balıkesir İl Müdürü Bayram Şahin, Balıkesir İl Müftüsü Hasan Hayri Yaşar, Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler Şube Müdürü Faruk Öncü, sergiyi gezen protokol üyelerine Kuvayi Milliyenin öyküsünü kısa anlattı.