Birol Şahin’den Altıeyül'e ‘arazi rantı’ suçlaması Birol Şahin’den Altıeyül'e ‘arazi rantı’ suçlaması

Son 24 saatte Yalova ve Armutlu kuzeyinde meydana gelen depremler dikkatleri çekti. Konu hakkında açıklama yapan uzmanlar, bu depremlerin bölgedeki fay hatları üzerindeki etkilerine vurgu yaptı.

Deprem Harita3

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, sosyal medya hesabından önemli açıklamalarda bulundu.

Profesör Perinçek, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Söz konusu bölgede haritalanmış olan faylar, kanımca İmralı Adası üzerinden Erdek yönünde uzanıyor. Bu fayı İmralı Fayı olarak adlandırdık. İmralı Adası’nın kuzeyinde fayın izi çok net görülüyor. Kuzeyde adanın çekiç gibi gözükmesinin nedeni de İmralı Fayı. Fay, güneybatı yönde Erdek ile Bandırma arasında kalan faya bağlanıyor."


Prof. Dr. Doğan Perinçek, İmralı Fayı’nın önemine değinerek, "İznik Gölü güney kıyılarından Gemlik Körfezi güney kıyılarına uzanan aktif faylar, Bandırma yönünde devam ediyor. Bu fay zonu üzerinde olan depremlerin batı yönünde enerji ve gerilim yüklediğini düşünüyorum. Benzer bir enerji transferinin İmralı Fayı üzerinden de Erdek- Bandırma yönüne doğru olduğunu görüyoruz. Ayrıca, Marmara Adası merkezli üçgen alanı içinde olan depremlerin de güneybatı yönünde enerji transfer ettiğini son 3 yıldır belirlemeye çalışıyoruz. Enerji transfer yönleri eflatun renkli oklarla gösterilmiştir" dedi.


Perinçek, yorumlarının geçerliliği konusunda zamanın en iyi test olacağını belirterek, "Yorumumuz ne kadar geçerli, zaman gösterecek. Ancak sanırım çok fazla beklememiz gerekmeyecek" şeklinde konuştu.

Bu açıklamalar, Erdek ve Bandırma’da yaşayan vatandaşlar için önemli bir uyarı niteliğinde olup, depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiğini bir kez daha hatırlattı.

PERİNÇEK KİMDİR?

Perinçek, 1948’de Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı Apçağa köyünde doğdu. İlkokul dördüncü sınıfa kadar Erzincan’da öğrenim gördü. Dördüncü sınıftayken babasının iş durumu nedeniyle İstanbul'a göçtü. İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümünü kazandı. Üniversite mezuniyetinin ardından akademik çalışmalara başladı ve kariyerini yine İstanbul Üniversitesi’nde sürdürdü. Hocası Enver Altın’ın asistanlık teklifini kabul etti ve doktorasını Adıyaman bölgesinde yaptı. Ardından hocalığa başladı. Türkiye Petrolleri başta olmak üzere Arabistan, Kuveyt, Libya, Avustralya gibi pek çok ülke de petrol alanlarında çalıştı. Çalışmaları sırasında duyduğu derin sevgi nedeniyle Çanakkale’ye yerleşti ve 18 Mart Üniversitesi’nden ‘Profesör Doktor’ olarak emekli oldu.

Editör: Macit ERMİŞ