Pandemiden bu yana ekonomik darboğaz içindeki yerel basınımız, önce 13 Mayıs 2024 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanan “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında uygulamaya konulan kısıtlamalarla, ardından da Sosyal Güvenlik Kurumu’nun basın kuruluşlarının ilan kaybına neden olacak bir düzenlemesiyle karşı karşıya kaldı.

Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti (BGC) Başkanı Ramazan Demir, son gelişmeler üzerine yaptığı değerlendirmede; şunları söyledi:

Rdemir Cemiyet Toplanti

"Yerel basınının tek geliri, abone satışları, reklamlar ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla alınan resmi ilan ve reklamlardır. Bu kısıtlı gelirlere karşın, gazete girdi maliyetlerinden personel maaşlarına kadar sayısız ekonomik sorunla boğuşan ve ayakta kalma mücadelesi veren yerel basınımız, bu son düzenlemelerle kapanmanın eşiğine gelecek. Medyanın tasarruf tedbirleri paketinin dışında bırakılması, dijital dönüşümünün sağlıklı bir şekilde tamamlanması amacıyla destek olunması gerekiyor. Aksi halde Anadolunun Fazilet Adası yerel gazeteler şu an üzerinde bulunduğu sırat köprüsünü geçemeyecektir." 

ÖNCE SAFYA KARARTMA,
ŞİMDİ DE MEKUP EYLEMİ

Türkiye'deki basın meslek kuruluşları, 2Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” ile ardından gelen Sosyal Güvenlik Kurumu kararlarının yeniden gözden geçirilmesi için peş peşe açıklamalar yaparken Balıkesir'deki gazetelerinin tamamına yakını baş sayfalarını karartarak tepkisini kamuoyu ile paylaşmıştı. İlimiz gazetecileri bu kez hazırlanan ortak mektubu 9 milletvekiline göndermeye başladı.

BALIKESİR MİLLETVEKİLLERİ
YEREL BASININIZA SAHİP ÇIKIN

Balıkesir'deki yazılı, görsel ve dijital gazetelerin sahipleri tarafından Balıkesir Milletvekilleri Belgin Uygur. Mustafa Canbey, Ali Taylan Öztalyan, İsmail Ok, Ensar Aytekin, Serkan Sarı, Burak Dalgın ve Turhan Çömez'e gönderilen mektupta şu ifadeler yer alıyor:

Sayın Milletvekilimiz;

Pandemiden bu yana ekonomik darboğaz içindeki yerel basınımız, 13 Mayıs 2024 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanan “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında uygulamaya konulacak olan kısıtlamalarla tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır.

Bu düzenlemenin hemen ardından, bu kez de Sosyal Güvenlik Kurumu, basın kuruluşlarının ilan kaybına neden olacak bir düzenleme yaptı. Bugüne kadar piyasa değeri 500 bin TL ve üzeri olan satışlarını bir veya daha fazla süreli yayında ilan yoluyla kamuoyuna duyuran Sosyal Güvenlik Kurumu, alt sınırı 2 milyon 500 bin liraya çıkararak, gazetelerin adeta ilan alamamasının yolunu açtı.

Bilindiği gibi yerel basının tek geliri, abone satışları, reklamlar ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla alınan resmi ilanlardır. Ancak “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında getirilen kısıtlamalarla yerel basının bu gelirlerinde önemli oranlarda azalma yaşanacaktır.

Örneğin; Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nde yer alan “Basın ve yayın organlarına ilan ve reklam verilmeyecek, kamu kurum ve kuruluşlarınca hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak, görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunmayacak” düzenlemeleri yerel basının adeta can suyunu kesecek uygulamalardır.

Pandemiden bu yana yaşanan ekonomik sorunlara göz attığımızda; Gazete maliyetlerini oluşturan kâğıt, kalıp ve mürekkep başta olmak üzere tüm malzemelerin döviz cinsinden fiyatları artmış, medya kuruluşlarının girdileri Dolar bazında yüzde 50’ye varan oranlarda yükselmiş, genel giderlerdeki ve asgari ücretteki artışın da etkisiyle yüzlerce yerel medya kuruluşu kapanma noktasına gelmiştir.

Bu ortamda uygulamaya konan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi ile SGK ilan düzenlemesi adeta yerel basının idam fermanıdır.

Konuya hassasiyet göstermenizi, demokrasilerin gelişimine katkıda bulunan ve halkın özgür haber alma hakkı doğrultusunda kamusal görev üstlenen yerel basının yaşatılması için; Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ndeki olumsuz uygulamalar ile SGK düzenlemesinin iptal edilmesi konusunda desteğinizi bekliyoruz.

Saygılarımızla.

..

Anadolu Basının ortak talebi olan mektup, Balıkesir Gazeteciler Cemiyetinin de çatısı altında bulunduğu Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu aracılığıyla TBMM'deki 600 milletvekiline gönderilmek üzere 81 ildeki basın-yayın kuruluşlarına ulaştırıldı.