Vefatının 13. sene-i devriyesi olan merhum Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan, ülkemizin bir çok yerinde düzenlenen etkinliklerle anılıyor. 

BALIKESİR'DE ÇOK ESERİ VAR

Balıkesir'in eniştesi olan ve Başbakanlık yaptığı dönemde ilimize önemli katkıları bulunan, bugün binlerce insanımıza ekmek kapısı olan Organize Sanayi Bölgesi'nin temellerini atan Erbakan hocanın vefat yıldönümü nedeniyle ilimizde ruhuna dualar okunuyor. 

Balıkesir'de bir çok siyasetçi sosyal medyadaki hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla Milli Görüş liderini saygı ve rahmetle yad etti.

İşte Necmettin Erbakan'ın hayat hikayesi...

Erbakan hoca, Balıkesirli Hatice Nermin Erbakan ile 1967 yılında evlenmişti. Erbakan çifti Elif, Zeynep ve Fatih adında üç çoçuk sahibiydi. Nermin hanım da 2005 yılının Ekim ayında vefat etmişti.

NECMETTİN ERBAKAN KİMDİR?

Balıkesir Altıeylül ve Karesi'de elektrik kesintisi var Balıkesir Altıeylül ve Karesi'de elektrik kesintisi var

Necmettin Erbakan, 29 Ekim 1926'da Sinop'ta dünyaya gelmiştir. Eğitim hayatına Kayseri'de başlamış, ancak babasının iş tayini nedeniyle Trabzon'da sürdürmüştür. 1937'de orta okulu İstanbul Erkek Lisesi'nde birinci olarak tamamladı. Üniversiteye sınavsız giriş hakkı olmasına rağmen sınavla girmeyi tercih eden Erbakan, İstanbul Teknik Üniversitesi'ni kazandı ve dönem öğrencileri arasında Süleyman Demirel ve Turgut Özal da bulunmaktaydı. 1948'de üniversite eğitimini tamamladı.

tallip-erbakan

ALMANYA'DA
DERS VEREN İLK TÜRK

 

1948-1951 yılları arasında Motorlar Kürsüsü'nde asistan olarak görev yapan Erbakan, bir süre boyunca motor dersleri verdi. 1951'de üniversitesi tarafından Almanya'daki Aachen Teknik Üniversitesi'ne doktorasını yapması için gönderildi ve doktorasını burada tamamladı.

Alman ordusu için çalışmalar yapan DVL Araştırma Merkezi'nde Prof. Dr. Schmidt ile çalışmalar sürdürdü, Alman üniversitelerinde doktorasını tamamladı.

GÜMÜŞ MOTORLA
BATI HAYRANLARININ AYARINI BOZDU!

1953 tarihinde doçentlik ünvanı için sınava girmek üzere Türkiye'ye döndü ve 1954'te henüz 27 yaşındayken İstanbul Teknik Üniversitesi'nde doçent oldu. Doçentliğinin ardından yeniden Almanya'ya giderek Deutz fabrikalarında görev yaptı.

1956-1963 yılları arasında 200 ortaklı ilk yerli motoru üretecek olan Gümüş Motor'u kurdu ve ilk yerli motor üretimini gerçekleştirdi. 1965 yılında 39 yaşındayken profesör oldu. 1967'de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde Genel Sekreterliği görevine seçildi.

SİYASETE İLK ADIM
MİLLİ NİZAM PARTİSİ İLE

Genel Sektererlik yıllarında büyük sanayici ve tüccarlara karşı Anadolu tüccar ve küçük sanayicilerini savunmasıyla dikkati üzerine topladı. 25 Mayıs 1969'da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne genel başkan olarak seçildi ancak Adalet Partisi hükümetinin seçimleri iptal etmesiyle 8 Ağustos 1969'da başkanlıktan ayrıldı.

17 Ocak 1970'te 17 arkadaşı ile birlikte Milli Nizam Partisi'ni kurdu ancak 12 Mart 1971'de gerçekleşen Askeri Müdahale ile partisi mahkeme tarafından "laikliğe aykırı çalışmalar yürüttüğü" gerekçesiyle 20 Mayıs 1971'de Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı.

MİLLİ SELAMET İLE MECLİSE GİRDİ
Erbakan, partinin kapatılmasından sonra İsviçre'ye gitti ve 1973 Türkiye Genel Seçimleri'nden önce yeniden Türkiye'ye döndü. 11 Ekim 1972'de kapatılan Milli Nizam Partisi kadrosuyla Milli Selamet Partisi'ni kurdu. Partisi 14 Ekim 1973 seçimlerinde %12 oy alarak 48 milletvekili ile meclise girdi.

Seçimlerin hemen ardından dönemin Cumhuriyet Halk Partisi lideri Bülent Ecevit ile yapılan ortak çalışmalarla CHP - MSP koalisyon hükümeti kuruldu. Koalisyon hükümetinde devlet bakanı ve başbakan yardımcısı olarak görev aldı.

Kıbrıs sorunun ortaya çıkmasıyla Kıbrıs Harekatı'nı savundu, ancak Ecevit'in harekatın ardından adayı tamamen ele geçirme fikriyle ters düştü. 17 Eylül 1974'te koalisyon hükümeti dağıldı.

12 Eylül 1980 darbesi ardından bir süre İzmir Uzunada'da gözaltında tutulan Erbakan, 15 Ekim 1980'de 21 Milli Selamet Partisi yöneticisiyle beraber "MSP'yi illegal bir cemiyete dönüştürmek ve laikliğe aykırı davranmak" suçlamasıyla tutuklandı ve 24 Temmuz 1981'de serbest bırakıldı.

YASAKLAR ONU DURDURAMADI

1982 Anayasası kararınca 10 yıl boyunca siyaset yapması yasaklandı. Cezası bittiğinde 6 Eylül 1987 halk oylamasıyla yeniden siyasete dönüş yaptı ve 11 Ekim 1987'de Refah Partisi genel başkanı seçildi.

Necmettin Erbakan, "Kayıp Trilyon Davası" kapsamında "Refah Partisi'ne yapılan yaklaşık 1 trilyon TL'lik hazine yardımının harcanmış gibi gösterilerek devlete iade edilmemesi" davasında 6 Mart 2002'de 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

5 yıllık siyasi yasağı 2003'ün Şubat ayında sona erdi ve 11 Mayıs 2003'te Saadet Partisi genel başkanı olarak göreve başladı. 3 Aralık 2003'te hakkında verilen hapis cezası Yargıtay tarafından onaylandı ve 30 Ocak 2004'te Saadet Partisi genel başkanlığı görevinden ve parti üyeliğinden ayrıldı.

Aldığı sağlık raporu sebebiyle hapis cezası ertelenen Erbakan'ın, Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişikliklerle hapis cezası 2008'in Nisan ayında ev hapsine dönüştürüldü.

Adli Tıp Kurumu'nun verdiği "sürekli hastalık" raporu üzerine dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Erbakan'ın hapis cezası iptal edildi ve 19 Ağustos 2008'de affedildi.

HASTANEYE YATIŞI

19 Ocak 2011'de ayağında çıkan damar iltihabı nedeniyle hastanede yoğun bakıma alındı.

27 ŞUBAT 2011'DE ÖLDÜ

Kısa bir süre sonra solunum ve kalp yetmezliği sebebiyle uygulanan tüm tedavi ve müdahalelere rağmen kalp, çoklu organ yetmezliği ve solunum yetmezliği nedeniyle 27 Şubat 2011'de yaşam faaliyetlerini yitirerek komaya girmiş, aynı gün saat 11:40'ta ise hayatını kaybetmiştir.
 

MİLYONLAR UĞURLADI

Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan 27 Şubat 2011 Pazar Günü 11.40 sularında Hakk’ın rahmetine kavuştu.

Erbakan, 1 Mart 2011 Salı günü İstanbul Fatih Camii’nden milyonlar tarafından uğurlandı.


Prof. Dr. Necmettin Erbakan, İstanbul Zeytinburnu’nda bulunan Merkezefendi Kabristanı’nda yatmaktadır.

Mekanı cennet olsun…

BUGÜNÜN SİYASİLERİNİ YETİŞTİRDİ

Milli Görüş hareketinin öncülüğünü yapan Necmettin Erbakan, kendi siyasi tarihinin yanında birçok önemli siyasetçiyi de yetiştirdi.



Türk siyaset tarihinde adının yanında "Hoca" lakabını da taşıyan Erbakan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Cumhurbaşkanlarından Abdullah Gül başta olmak üzere çok sayıda ismin Türk siyasetine katılımını sağladı.

(Kaynak: Habertürk)
 

Editör: Haber Merkezi