BİLGİ

Susurluk tostu ve ayranı nerede yenir, içilir?

Susurluk tostunun ne olduğunu bilmezseniz, siz de bizim gibi senelerce yol kenarında yediğiniz tostları Susurluk tostu sanırsınız. O yüzden bütün yediğimiz tost kazıklarının acısını çıkartmak için önce Susurluk tostunu "Susurluk tostu" yapan tarifini paylaşalım:

EN İYİ SUSURLUK TOSTU NEREDE YENİR?
SUSURLUK AYRANI NEREDE İÇİLİR?

Marmara’dan Ege’ye inenecek her yolculuğun alamet-i faikası Susurluk’ta tost ve bol köpüklü ayran eşliğinde bir mola. İster yorulmuş olunsun, ister yorunulmamış, ister aç, ister tok Susurluk’ta illa bir durulur. Yolculuğun artık resmi olarak başladığının kanıtıdır.

Ama her “Susurluk tostu” bir değildir. Bilinenin aksine Susurluk tostu, Susurluk’ta yenen kaşarlı ya da karışık tost da değildir! Bu çok önemli, çünkü Susurluk tostunun ne olduğunu bilmezseniz, siz de bizim gibi senelerce yol kenarında yediğiniz tostları Susurluk tostu sanarsınız.  O yüzden bütün yediğimiz tost kazıklarının acısını çıkartmak için önce Susurluk tostunu Susurluk tostu yapan tarifini paylaşalım:

1- Susurluk Tostu Nasıl Yapılır?

Parmak yalatan bir tarif için, hem Susurluk tostunun içindeki malzemeler ve bunların nasıl bir araya getirildiğine dair püf noktaları çok önemli. Aşama aşama hepsini anlattık:

Susurluk tostunun kralı öyle 10-20 gün raf ömrü olan tost ekmeğine yapılmaz. Günlük ekmeğe yapılır. Hatta bizim bildiğimiz klasik beyaz ekmeğe de değil, yukarıdaki tip beyaz ekmeğe yapılıyor. Bu ekmeğin önce kabuk tabakası kesilerek yumuşak yeri bırakılıyor. Sonra ekmek her ekmekten 4 adet tost çıkartacak şekilde resimdeki gibi enine kesiliyor.

2. Susurluk tostu sucuğu

Bu işin üstadının söylediği şu: “Sucuk sadece sucuk üreten yerden alınır. Başka şarküteri ürünleri de üreten şirketler genelde pastırma gibi löp etlere hayvanın iyi yerini ayırır, sucuğa da kalan yerlerinden yapar.” Ohoo, onu nereden bulacağız diyerek moralinizi bozmayın. Onların kullandığı lezzete yakın, yani bol baharatlı ama acısız bir sucuk ile deneyebilirsiniz.
İyice kızmış bir tost makinasına ekmekleri açık şekilde dizin. Üzerine sucukları dizip kapayın. Sucukların güzelce pişmesini ve ekmeğin kıtırlaşmasını sağlayın.

3. Susurluk tostu peyniri: Mihaliç

En kritik nokta bu: Susurluk tostu kaşar ile yapılmaz! Kelle peyniri olarak da bilinen Mihaliç peyniri kullanılır. Mihaliç peynirinin de özellikle tuzsuzunu tercih etmek gerekir. Kaşar peynir eriyince ekmeğin içinden yok olurken kelle peyniri kalır.

Sucukların piştiğinden eminsek, artık peynirleri dizebiliriz. Peyniri bonkörce sucukların üzerine dizin, ekmeği üzerine kapayın. Tekrar makinayı kapatın. Peynirler eridi mi efsane tostumuz hazır!

4. Domates Salçası

Biz her ne kadar salçasız halini daha çok sevsek de Susurluk tostunun bir karakteristik özelliği de üzerine sürülen domates salçası. Tostun sadece üst yüzüne gelecek şekilde fırça ile domates salçası uygulanıyor.

5. Söğüş

Yanına da bir tabak domates söğüş ve bütün halinde kıl biber koydunuz mu vay keyfinize.

SUSURLUK’UN EN İYİ TOSTÇULARI

Düzdağ Tost

Söylemeye gerek yok, zevkler ve renkler tartışılmaz ama bizi mest ettiği kadar, Foursquare’i de sallayan bir yer var ki; konuyu herkes için kapatmış.  Burada yiyince bunca yıl yediklerimizi Susurluk tostu sanmışız dedik. Tostun tadının aslında ne olması gerektiğine gözümüzü burada açtık. Kullanılan malzemeler kaliteli, tost leziz, tesis öyle fabrika gibi dinlenme tesislerinden değil, standart mahalle tostçusu. Derme çatma, harbi tost yiyeceksin dedirten bir hali var. İçerisi mütemadiyen dolu ama biz ne zaman gitsek yer buluyoruz. Sucuklar Balıkesir’in meşhur sucukçusu Yanturalı’dan.

Tostun yanına, biraz garip olacak ama, bir ayran, bir limonata bir de kızılcık şurubu hepsini birlikte söylemek adet. Ayranı özellikle mükemmel. Susurluk’ta ayran nerede içilir derseniz de adres burası. Tostun yanında söğüş de geliyor.

Yol tarifi. Susurluk’ta bütün dinlenme tesislerinin bulunduğu yol var ya, Düzdağ Tost o yolda Bursa – Balıkesir istikametinde.  Belediye’nin dinlenme tesislerinin hemen arkasında kalıyor. Ana yolda tabelasını görmeyi beklemeyin, daha çok bilenin geldiği bir yer. Belediye Tesisleri’ne gelince kime sorsanız gösterir zaten. Hatta elimizde telefon haritaya bakarken bize insanlar kendileri gelip Düzdağ’ı mı arıyorsunuz diye sordular.

Sezonuna göre gece 12 ya da 1’e kadar açık. Geç gidecekseniz arayın: (0266) 865 14 04 Konum için tıklayınız.

Yasa Dinlenme Tesisleri 
Yasa sucuklarından ötürü, insanların tercih ettiği diğer bir yer de Yasa. Amma velakin, olay ne tek başına sucuk, ne de peynir; en başında da dediğimiz gibi malzemeler ve hazırlama metodu kombinasyonu. Dolayısı ile bizce Düzdağ ile arasında siklet farkı var.  Ama döner, mantı, çiğ börek, çorba, ızgara çeşitleri de olduğundan eğer grupta tek tost yemek isteyen sizseniz önce arkadaşlarınızın kafalarına vurun, hala vazgeçmiyorlarsa burayı anca o zaman değerledirin deriz.

kaynak: bizevdeyokuz.com