Balıkesir iş dünyasının biraz değil, çok cimri olduğu bir alan üzerine ilginç rakamlar vermek istiyorum bugün.
Önce yazılı, görsel, işitsel ve dijital medya rakamlarında ne durumdayız ona bakalım.
İkisi uyduda üç televizyon,  25'i günlük diğerleri haftada bir yayımlanan 38 gazete, 12 dergi, 17 radyo var Balıkesir'de. 
Verdiğim rakamlar 20 ilçeyi de kapsıyor. 
Dijital yayıncılıkta da ileri noktalardayız ama, henüz kurumsallaşma aşamasında-yız denilebilir. Buna karşın ciddi ve hatırı sayılır hit alan haber siteleri var.
Bu arada, Balıkesir nüfusunun 1 milyon 300 bin olduğu-nu hatırlatalım.
Yazılı basın tirajları çok abartılı olmasa da, gazeteler ilin hemen her noktasına ulaşıyor. 
Örneğin nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu Balıkesir, Edremit ve Bandırma'daki her cafede, berberde, taksi durağında ve lokantada yerel  gazete görmeniz mümkün. Dolayısıyla okunurluluk oranı yüksek. 
Televizyonlar ona keza. Türkiye ve Dünyanın dört bir köşesine ulaştırabiliyor Balıkesir'in gündemini, sesini.  
Balıkesir medyasının her gün ortalama 700-750 bin kişiye ulaştığını söylersek abartmış olmayız. Hatta bu oranı daha yukarı çekmek mümkün. 
Şimdi asıl can alıcı soruya geliyoruz. Balıkesir iş dünyası medyanın bu gücünden yarar-lanabiliyor mu? Medyayı bir pazarlama aracı olarak kullanabiliyor mu? Başka deyişle, gözü, kulağı, sesi medyasına destek oluyor mu, sahip çıkıyor mu?
Gazetelerimizi okuyan ve her sayfasını inceleyen, televizyonlarımızı izleyen, internet medyamızı tıklayan, radyolarımızı dinleyenler olarak sizler verin bunun cevabını.
Ama hemen acele etmeyin. Şimdi paylaşacağım rakamları da bir görün, sonra karar verin.
***
Billboardlar medyaya rakip mi?
Balıkesir rakamları her yıl düşüş gösterirken, Türkiye'de ilk 6 ayda toplam reklam yatırımı 3.662 milyon TL'yi bul-du. 
Reklamcılar Derneği, ilk 6 aylık verilerini açıkladı. Sonuçlara göre; 2016’nın ilk 6 ayında sektör %14 büyürken, reklam yatırımları toplamı 3.662 milyon TL’yi buldu.
Pastanın büyüğü televizyonlara
Yatırımların %53.2’sini televizyon, %14.75’ini basın, %22.07’sini dijital, % 6.42’sini açıkhava, % 2.27’sini radyo ve % 1.3’ünü ise sinema reklamları oluşturdu. 2016 yılı sonu için %10'luk bir büyüme öngörülüyor.
Radyo reklamları  yatırımları yükseldi
Bu yılın ilk yarısında en büyük artış radyo reklamlarında yaşandı. Radyo reklamlarına yapılan yatırım geçen yıl aynı dönemde 62.78 milyon TL iken 2016'nın ilk yarısında %32.46'lık bir artışla 83.16 milyon TL'ye yükseldi.
Billboardlara dönüp bakan yok!
Veriler, yerel gazetelerin çok yakındığı bir konunun da gerçekte reklam veren açısından dikkate alınması gerekti-ğini ortaya koyuyor. Neredeyse her iki adımda bir karşımı-za çıkan billboardlara dönüp bakan yok denecek kadar az!
***
Akıllı telefonun içine girmek gerek
Günümüzde masa üstü bilgisayarlar neredeyse çöp oldu. Laptop kullanıcısı da azaldı. Tabletlerin yerini akıllı telefonlar aldı. İnsanlar nere-deyse her türlü işlemlerini telefonlar aracılığıyla yaparak sosyal medyayı takip ediyor. 
Cep telefonlarının yükseliş devrini yaşıyoruz.
Yedi milyar 440 milyon nüfuslu dünyada 3.8 milyar cep telefonu var. 79 milyon nüfuslu Türkiye’de kişi başına bir telefon düşüyor. Mobil abone sayısı ise 74 milyon. Bunlarda 42 milyonu interneti akıllı telefonla kullanıyor.
Durum böyle olunca dijital reklam yatırımları büyümeyi istikrarlı bir şekilde sürdü-rüyor. 2018 yılı ilk 6 ayında %22 artış gösteren dijital reklam yatırımı toplamda 808.21 milyon TL'ye ulaştı. Dijital reklam dağılım içinde mobil %41.78'lik artış ile en dikkat çeken reklam alanı ol-du. İkinciliği %11.54 ile search, üçüncülüğü ise % 9.11'lik pay ile display uygulamaları aldı.
***
Hepimiz aynı takımın oyuncusuyuz
Gazetelerde bu yılın ilk altı ayında ajanslar aracılığıyla 491.32 milyon liralık reklam yayımlandı.  Dergilerde bu rakam 48.82 milyon lira olarak gerçekleşti. 
Bununla birlikte sadece Balıkesirli işadamı değil, Türkiye cimri davranıyor ürününü reklam ile pazarlama noktasında. Çünkü dünya ortalaması binde 75 iken, bu oran ülkemizde binde 30-35. 
Balıkesir’e indirgersek reklam olayını. Yerel medya önemli derim. 
Nasıl ki hava, su ve adalet yaşamsal bir ihtiyaç ise, yerel medya da öyle. 
Unutmayın, hepimiz aynı takımın oyuncularıyız. 
Son söz; 
Her reklam, markanın kimliğine yapılan uzun vadeli bir yatırım denildiğine göre, o zaman reklamın iyisi kötüsü olmaz.  
Ama siz iyiyle kötüyü ayırt edin..
 01 EKİM 2016